Ulazak Hrvatske u EU: Evo šta bh. građane najviše brine

Radiosarajevo.ba
Ulazak Hrvatske u EU: Evo šta bh. građane najviše brine


Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju zabrinuo je Bosnu i Hercegovinu, čiji su građani od objave informacije kako naši susjedi ulaze u EU 2013, masovno kontaktirali Direkciju za evropske integracije (DEI) u našoj zemlji s pitanjima koja su se, najviše, ticala trgovine, rada, putovanja i boravka.

Odgovore na pitanja, koja su dijelom prikupljena i posredstvom online obrasca koji je bio dostupan na websiteu DEI-a, potvrdile su nadležne institucije u BiH, kao i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Kako je ranije i najavio, DEI je pripremio brošuru „Na granici sa EU“, sa odgovorima na (76 najčešćih) pitanja koja su postavljali bh. građani, te ju je danas, u elektronskoj formi (u PDF formatu, download), objavio na svojoj web-stranici. Brošura će u prvom tromjesječju 2013. imati i štampano izdanje u vidu letka džepnog formata.

A, naše je sugrađane najviše zanimalo da li će biti moguć izvoz namirnica životinjskog porijekla u Hrvatsku nakon ulaska u EU. Odgovor je, nažalost negativan, i BiH će u EU do usvajanja neophodnih kriterija, izvoziti samo prerađenu ribu i sirovu kožu.

Voće i povrće, namijenjeno prodaji u svježem stanju, sem krompira, može biti plasirano na tržiste EU ako zadovoljava određene standarde kvalitete i zrelosti, te poštuje pravila označavanja.



U istom dokumentu pročitajte i pod kojim će uslovima naši građani moći raditi u Hrvatskoj, o kupovini nekretnina, ali i o učešću na tenderima u toj zemlji. Također, DEI nas informiše i kako je za očekivati porast potrebe za jeftinijom radnom snagom u Hrvatskoj nakon ulaska u EU, među kojima je i ona iz naše zemlje, a najtraženija zanimalja u susjednoj nam državi jesu: konobar, prodavač, čistač, diplomirani ekonomist, kuhar, medicinska sestra, vaspitač i frizer

Dodaje se i da, zasad, nema najava o vizama, ali granicu s Hrvatskom moći ćemo preći samo sa važećim pasošem. Bh. delegacija tražila je da ostane na snazi sporazum o prelasku granice s ličnom kartom, ali taj režim još nije dogovoren. Podsjeća se i da, prema zakonu, u Hrvatskoj, za svaki dan boravka, morate imati 100 eura. Također, i dalje će izvjesno vrijeme biti kontrole na granici sa Slovenijom.

Odgovoreno je čak i na pitanja o putovanjima s ljubimcima, o tome koja prava imaju osobe s dvojnim državljanstvom, ali i objašnjeno o priznavanju diploma s bh. fakulteta u Hrvatskoj.

Zanimljivo je i da je jedno od čestih pitanja naših građana glasilo: Zašto BiH nije ušla u EU prije Hrvatske? Odgovor je: „Iako je moguće pomisliti da na ovo pitanje ima onoliko odgovora koliko i
mišljenja, tačno je da Republika Hrvatska postaje članicom EU prije nego BiH, jer je prije nego BiH ispunila kriterije za članstvo.“

Ostala pitanja i odgovore pogledajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak