Uklanjanje i detoniranje aviobombe primjer uspješne akcije

Radiosarajevo.ba
Uklanjanje i detoniranje aviobombe primjer uspješne akcije

Zadatak uklanjanja i uništavanja aviobombe pronađene 17. augusta na Dolac- Malti u Sarajevu izvršen je bez posljedica po ljude i materijalana dobra - izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Mirsad Teskeredžić.

Aviobomba uništena u Ilijašu

Istakao je da je akcija izvedena u dobroj koordinaciji više institucija i organizacija te zahvalio načelniku Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži i njegovim saradnicima, Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Sarajevo, Hitnoj pomoći Sarajevo, Crvenom križu Općine Novo Sarajevo, Kantonalnaoj upravi civilne zaštite Sarajevo, svim deminerima koji su učestvovali u uništavanju bombe i MUP-u Katona Sarajevo.

Šef Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva u FUCZ i rukovodilac akcije uklanjanja bombe Sead Vrana pojasnio je da se radilo o bombi opće namjene, britanskog porijekla iz Drugog svjetskog rata, netomase 480 kg s punjenjem od 160 kg vrlo razornog eksploziva - amatola.

Dodao je da je bomba prilikom izvođenja građevinskih radova pala s visine od tri metra te da je nakon analize upaljača konstatovano da je bomba sigurna za transport i da ne mora biti neutralizirana na licu mjesta.

Akcija je pokrenuta nakon pribavljanja odobrenja za mjesto uništavanja bombe, odobrenja za korištenje rute za transport, i podrške ostalih službi (policije, vatrogasaca, hitne pomoći, kontrole letenja).

"Neki se pitaju zašto je bilo potrebno osam dana, ali u zapadnim zemljama, koje su puno ugroženije ovim problemom od nas, ovakve akcije traju od 15 dana do dva mjeseca a posljednje uništavanje ovakve bombe u Minhenu izazvalo je požar u širem gradskom području", pojasnio je Vrana dodajući da su svi pripadnici Federalne uprave civilne zaštite dali 110 posto svojih mogućnosti.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo naglasio je da je u aktivnostima oko uklanjanja i uništavanja bombe učestvovalo oko 350 ljudi te da je sve izvedeno bez incidenta i uz potpunu realizaciju zadatog cilja na čemu im je čestitao i zahvalio.

Bomba je posebno osiguranim konvojem prevezena u kamenolom u Ilijašu, gdje je jutros u 8.10 sati detonirana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak