Ukinuti PDV na humanitarne telefone

Radiosarajevo.ba
Ukinuti PDV na humanitarne telefone

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević. 
 
Predloženom dopunom, od plaćanja PDV-a bili bi izuzeti humanitarni telefonski pozivi kojima se doniraju sredstva za liječenje teško oboljelih u inostranstvu. 
 
U obrazloženju predloženog zakona navodi se da je veliki broj teško oboljelih osoba, čije liječenje nije moguće u BiH, prinuđen da sredstva za skupe operacije u inostranstvu prikuplja uz pomoć takozvanih „humanitarnih telefona“.  Pozivi na ove brojeve nisu oslobođeni poreza na dodatu vrijednost. 
 
„Kako država, zbog raznih okolnosti, svojim socijalnim osiguranicima nije omogućila da i u zemlji mogu dobiti medicinske usluge koje često znače i spas za oboljelog, ne samo da je nehumano da na ovaj način ubire prihode nego i usporava brzinu prikupljanja pomoći. 
 
Odricanjem od ovih prihoda, država bi na indirektan način pomogla onim životno ugroženim čiji je jedini spas liječenje van zemlje“, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog prijedloga. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak