UKC Tuzla obilježio Svjetski dan bubrega

Radiosarajevo.ba
UKC Tuzla obilježio Svjetski dan bubrega


Univerzitetski klinički centar Tuzla je na prigodan način obilježio Svjetski dan bubrega, koji se obilježava svake godine širom svijeta, drugog četvrtka u martu, javlja Fena.

Inicijativu za obilježavanje je pokrenuo Joel Koppel, osnivač Međunarodne federacije fondacija za bubrege (International Federation of Kidney Foundations - IFKF).

"Nikada nije dovoljno iznova naglasiti da je bolest bubrega česta i štetna, ali da se može spriječiti i liječiti", izjavio je načelnik Klinike za interne bolesti doc.dr. Mithat Tabaković, naglasivši da je obilježavanje ovog dana prilika za obavještavanje i edukaciju nositelja zdravstvene politike, šire javnosti i osoba s najvećim rizikom obolijevanja od hronične bubrežne bolesti, o sve većoj proširenosti.

Pojasnio je da u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla postoje liste čekanja za transplantaciju koje su postignute u dogovoru s Federalnim zavodom za javno zdravstvo, ali na liste se može staviti samo deset posto od ukupne dijalizne populacije.

Istakao je da prednost imaju pacijenti koji ispunjavaju medicinske i druge kriterije kao potencijalni primaoci bubrega.

"Problem predstavlja to što liste čekanja nisu usklađene i objedinjene na nivou države. Osnovni razlog je taj što mi u Bosni i Hercegovini nemamo jedinstveno tijelo koje bi na nivou države koordiniralo i objedinjavalo sve ove aktivnosti, a dok se ono ne formira ne možemo očekivati ni priključivanje Međunarodnoj organizaciji za razmjenu organa, tj. Eurotransplantu", kazao je dr. Tabaković.

Od septembra 1999. godine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli urađeno je više od 110 transplantacija bubrega pri čemu su obuhvaćene žive rodbinske, žive nerodbinske i kadaverične transplantacije bubrega.

Zbog povezanosti sa sve učestalijom šećernom bolešću i visokim krvnim pritiskom, odnosno bolestima srca i krvnih žila, predviđa se da će do 2015. godine prijevremeno u svijetu umrijeti oko 36 miliona ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak