Uhapšeno 14 osoba zbog primanja mita i zloupotrebe položaja

Radiosarajevo.ba
Uhapšeno 14 osoba zbog primanja mita i zloupotrebe položaja

Nakon jučerašnje zajedničke akcije Okružnog tužilaštva Banja Luka i Uprave kriminalističke policije MUPRS-a, kodnog naziva "Loto“, Tužilaštvu je dostavljen izvještaj protiv četrnaest osumnjičenih za krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i primanje mita. 

Tužilac je u prethodnom periodu rukovodio i nadzirao sam tok istrage koja je rezultirala pretresima na više lokacija na području Banja Luke (Fond PIO RS-Filijala Banja Luke), te više objekata u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Šipovu, Ribniku i drugim mjestima te hapšenjem osumnjičenih, potvrđeno je danas iz banjalučkog Okružnog tužilaštva. 

Nakon obavljene kriminalističke obrade, Tužilaštvu je dostavljen izvještaj protiv: D.M.(1960) iz Kneževa, D.S.(1955) iz Šipova, K.B.(1963) iz Šipova, M.Ž.(1954) iz Šipova, Z.J.(1988) iz Ribnika, Z.M.(1961) iz Ribnika, A.B.(1960) iz Kotor Varoši, R.M.(1964) iz Banja Luke, P.D.(1964) Banja Luke, Č.M. (1985) iz Mrkonjić Grada, S.S. (1954) iz Mrkonjić Grada, P.Z. iz Banja Luke, Ž.B. iz Banja Luke i N.K. iz Banja Luke, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i primanje mita. 

Osumnjičeni su u prethodnom periodu omogućavali sticanje prava na invalidske penzije osobama koje za to ne ispunjavaju zakonske uslove. Za to su, kako se nezvanično saznaje, primali mito u visini i do nekoliko hiljada KM. 

Iz Okružnog tužilaštva su precizirali da su osumnjičeni, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, sprovedeni na ispitivanje u Okružno tužilaštvo Banja Luka. 

Nakon ispitivanja, u nastavku postupka istrage tužilac će odlučiti o predlaganju mjere pritvora. 

Akcija "Loto“ bit će nastavljena i u narednom periodu, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak