Uhapšeni bihaćki policajci predati Tužilaštvu

Radiosarajevo.ba

Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Uhapšeni bihaćki policajci dovedeni su sinoć u Sarajevo, a jutros je u toku njihova predaja Kantonalnom tužilaštvu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. Više informacija bit će u toku dana, rečeno nam je.

Jučerašnju akciju proveli su pripadnici Federalne uprave policije, uz asistenciju kolega iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Podsjećanja radi, jučer je objavljeno da je, prema prvim indicijama, rasvijetljen zločin iz 1997., kada je ubijen povratnik Cvijan Radić. Za njegovo ubistvo osumnjičeni su aktivni i bivši policajci: šef Odjela krim-policije Druge PU Husein Kunić, te šef kabineta v.d. komesara MUP-a USK-a Fuad Poprženović.

Četvorica preostalih uhapšenih, kako javlja Oslobođenje, su bivši policajci: Asmir Bakrač je sada vlasnik zaštitarske agencije i jednog kafića, Halid Velagić je šef pravne službe u Kantonalne bolnice Bihać, Ejub Ikić je penzionisani pomoćnik ministra policije, a Izet Šahinagić je bivši komandir specijalne jedinice. Prije toga radio je na krvnim deliktima. Hapšen je u oktobru 2010. zbog otmice banjalučkog biznismena Stanislava Koljančića Kolje. Tada se sumnjičio da je uz pomoć notara Sauda Filipovića, bivšeg ministra pravde RS-a, sačinio ugovore, prema kojima je Koljančić trebao prenijeti svu svoju imovinu, vrijednu oko četiri miliona KM, na Izeta Šahinovića.

Cvijan Radić (1953) bio je bivši građevinski inspektor u općini Bihać i povratnik. Ubijen je 30. januara 1997. O motivima ovog zločina još se ne govori. U ranijim istragama spekulisalo se da je motiv koristoljublje, jer je, navodno ubice interesovao Radićev stan, ali i osveta.  Također, postoje i  izjave svjedoka da je 29. januara 1997. u 11 sati na portirnici Općine Bihać Radića uhapsila policija, i da je i da je odveden na saslušanje u MUP.

Tijelo je nađeno u Crnom jezeru nadomak Bosanske Krupe, a obdukcijom je utvrđeno da je usmrćen vatrenim oružjem, te konstatovane prostrelne rane lijeve strane grudi i glave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak