Uhapšene tri osobe osumnjičene za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Uhapšene tri osobe osumnjičene za ratne zločine


Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH u Jablanici su uhapšene tri osobe koje se terete da su tokom 1993. godine na području općine Jablanica sudjelovali u zlostavljanju i mučenju više zatočenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su prethodno bili zatočeni u logoru u objektu  Muzej Revolucije u Jablanici, javljaju mediji.

Prema pisanju hercegovačkih medija riječ je o Enesu Maksumiću zvanom Čađo (1969) iz Jablanice, Azemu Ibroviću (1970) iz Novog Pazara, te Jusufu Hindiću zvanom Sic, rođenom u Lugu, a nastanjenom u Jablanici.

Maksumić i Ibrović bili su pripadnici policije u Jablanici.

Tužilaštvo je izdalo i naredbu za dovođenje Nihada Bojadžića (1962) iz Novog Pazara, radi ispitivanja. Bojadžić je već u pritvoru dređenom u okviru drugog predmeta za ratne zločine koji se vodi u Tužilaštvu BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provodi pretrese zgrada općina i policijskih stanica u Jablanici i Konjicu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak