Uhapšen Zulfikar Ališpago, osumnjičen za zločine u Trusinoj

Radiosarajevo.ba
Uhapšen Zulfikar Ališpago, osumnjičen za zločine u Trusinoj

Zulfikar Ališpago Zuka (Foto: FTV)

Zulfikar Ališpago, poznatiji kao Zuka, ratni komandant specijalne jedinice Armije BiH „Zulfikar“, uhapšen je u ponedjeljak u Sarajevu po nalogu državnog Tužilaštva.

Ališpago je osumnjičen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratne zločine počinjene protiv ratnih zarobljenika.

Nije kaznio počinioce zločina

Osumnjičeni Zulfikar Ališpago, kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zulfikar“, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici jedinice „Zulfikar“ počinili zločin, nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci djela budu kažnjeni, čime je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BiH je prikupilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni odgovoran za počinjene zločine i lišilo slobode osumnjičenog.

Ratni zločin na području sela Trusina, u opštini Konjic, počinjen je 16. Aprila 1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i 3 vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, te ranjene 4 osobe, među kojima i dvoje djece.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenog, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, saopšteno je u ponedjeljak iz Tužilaštva.

Sedam uhapšenih, dvoje u SAD-u


Osim Ališpage, zbog zločina u Trusini uhapšeni su još Jusuf Hadžalija, Nedžad Hodžić, Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović i Nihad Bojadžić, a prema pisanju medija, na teritoriji SAD-a uhapšeni su Rasema Handanović i Edin Džeko, te se navodno čeka njihovo izručenje.

Svi su osumnjičeni da su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" i 45. brdske brigade Armije BiH, učestvovali u napadu na selo Trusina, kada su ubijene 22 osobe - 19 civila i tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja su se prethodno predala. Istog dana ranjena su i četiri civila, među kojima i dvoje djece.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak