Uhapšen Zoran Marinić, osumnjičen za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Uhapšen Zoran Marinić, osumnjičen za ratne zločine

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e su rano jutros na području Busovače uhapsili Zorana Marinića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, osumnjičenog za ratne zločine na području Busovače tokom 1993. godine.

Marinić je rođen 6. juna 1963. u mjestu Ravan, općina Busovača, nastanjen u Busovači.

Ovaj osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je u toku   oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO, kao pripadnik jedinice HVO-a sa područja Busovače, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On je osumnjičen za učestvovanje u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti, počinjeno na području Busovače 1993. godine, kao i za nanošenje tjelesnih povreda i protivpravno i samovoljno uništavanje imovine.

Ovaj osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora. 

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Predmet protiv Marinića spada u predmete Kategorije II, što znači da se radi o predmetu u kojem je istraga započeta u tužiteljstvu Haškog tribunala, nakon čega je, zbog okončanja mandata i strategije rada MKSJ, proslijeđen na procesuiranje Tužiteljstvu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak