Uhapšen Jovan Divjak u Austriji

Radiosarajevo.ba
Uhapšen Jovan Divjak u Austriji

Osvježeno u petak u 10,00

Vijest da je u četvrtak 3. marta oko 20,30 minuta na aerodromu u Beču uhapšen general Jovan Divjak najprije je potvrđena na TV1.

Ambasador BiH u Austriji Haris Hrle izjavio je za TV 1 da je penzionisani general priveden i da se oko 22,15 još uvijek nalazio na aerodromu. Najvjerovatnije će u narednih sat vremena biti prebačen istražnom sudiji u Beču, rekao je Hrle.

Do hapšenja je, pretpostavlja se, došlo na temelju optužnice Republike Srbije. Jutro nakon hapšenja je državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen potvrdio da je Divjak uhapšen po srbijanskoj potjernici izdatoj preko Interpola.

Ambasador u trenutku javljanja u četvrtak navečer nije mogao reći koje to postupke ambasada preuzima, niti da li je Divjakova porodica upoznata sa situacijom. Samo je potvrdio da se uz generala na aerodromu nalazilo osoblje ambasade BiH u Beču. 

Jovan Divjak je bio general JNA, a potom i general Armije BiH. Bio je ključna figura otpora Sarajeva tokom opsade 1992. do 1995.

Jovan Divjak: General i džentlmen 

Srbija je protiv penzionisanog generala Divjaka podigla optužnicu, slično kao u slučaju Ejupa Ganića. 

Radi se o potjernicama za 19 osoba iz BiH pod optužbom da su u maju 1992. godine počinili ratni zločin nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. 

Nakon uhićenja Ejupa Ganića na londonskom aerodromu, general Divjak je više  puta izjavljivao da se nema čega bojati, te da će nastaviti putovati u inostranstvo.

Jovan Divjak: Ne bojim se, namjeravam da putujem

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za 2005. godinu.

Jovan Divjak se posebno založio za sudbinu djece – najvećih žrtava agresije. Osnovao je i ugradio sebe u Fondaciju "Obrazovanje gradi BiH". Već petnaest godina Fondacija vodi brigu kako bi se djeci bez jednog ili oba roditelja pružila moralna i materijalna pomoć sa željom da im se, putem kvalitetnog obrazovanja, otvori perspektiva za samostalan uspješan život

Ejup Ganić: Ovo se desilo zbog nemarnosti naše države

...

Tri osobe sa srbijanskih potjernica više nisu među živima - Ismet Bajramović, Dedo Šišić i Jusuf Prazina. Svi ostali žive i rade u Sarajevu i u opasnosti su da budu uhapšeni.

(Krug 99: Zašto se 'sudi' Ganiću i Dobrovoljačkoj?)

Vlasti Srbije na čelu sa predsjednikom Borisom Tadićem stalno naglašavaju da se ne mogu miješati u poslove pravosuđa iako je potpuno jasno da se radi o politički montiranim optužnicama na osnovu kojih su raspisane i potjernice.

...

Vijest o hapšenju generala Divjaka prostrujala je nevjerovatnom brzinom  virtualnim i stvarnim prostorom. Mnogi korisnici Facebooka su se organizirali i pozivali ljude na proteste pred Austrijskom ambasadom. Tamo su se u toku noći okupljali građani među kojima su bili i štićenici fondacije Obrazovanje gradi BiH.

Protesti u Sarajevu zbog hapšenja Jovana Divjaka 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak