Udruženja osuđuju saslušavanje aktivista

Radiosarajevo.ba
Udruženja osuđuju saslušavanje aktivista


Pritisak bijeljinskog tužilaštva na aktiviste kampanje Glasaću za Srebrenicu osudila su srebrenička udruženja  "Srebreničke majke", "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", "Žene Srebrenice" i NVO "Sjaj Srebrenica".

U zajedničkom saopštenju pozivaju Okružno tužilaštvo u Bijeljini i poresku upravu da istraže kako su potrošeni milioni eura namijenjeni žrtvama genocida, te kako se ta sredstva preko pojedinih organizacija odlijevaju i troše po Srbiji.

Ova udruženja oglasila su se nakon što je Tužilaštvo iz Bijeljine nastavilo s postupkom u slučaju "Suljagić i ostali", te nakon što je Odjeljenje Porezne uprave iz Zvornika najavilo kontrolu finansijske dokumentacije Asocijacije studenata Srebrenice čiji su članovi učestvovali u Građanskoj inicijativi "Glasaću za Srebrenicu". Organizacije preživjelih žrtava najoštrije osuđuju ove istražne aktivnosti te pozivaju nadležne institucije i predstavnike međunarodne zajednice da zaštite prava povratnika u Republici Srpskoj.

Podsjetimo, inicijativa Glasaću za Srebrenicu nastala je kako bi se u Srebrenici za Lokalne izbore registrirali svi oni koji tamo žive a prebivalište formalno imaju u Federaciji BiH, zbog mnogih povlastica. Ova građanska akcija je uspjela i pobijedio je nezavisni kandidat Ćamil Duraković, naspram kandidatkinje Vesne Kočević, iz SNSD-a, čiji lider Milorad Dodik otvoreno negira genocid.

Pored toga, bijeljinsko tužilaštvo ne ispituje samo aktiviste, nego i obične građane i građanke BiH, koji su, lično nepovezani sa Srebrenicom, iz građanskog protesta tamo prijavili prebivalište i glasali na izborima.

Tako je Ivana Mostarac iz Sarajeva odgovorila na četiri pitanja bijeljinskog tužilaštva u svojstvu svjedoka. Na stranici inicijative Prvi mart, koja je nastavak inicijative Glasaću za Srebrenicu objavljena je izjava ove građanke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak