Udruženja iz RS-a nezadovoljna Brammertzom

Radiosarajevo.ba
Udruženja iz RS-a nezadovoljna Brammertzom

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima više udruženja iz RS-a proisteklih iz posljednjeg rata u BiH.  Nakon toga počeo je sastanak sa članicama Udruženja „Majke Srebrenice i Žepe“. 

Susret s asocijacama iz RS-a je održan iza zatvorenih vrata, a po njegovom završetku su akteri, članovi udruženja iz RS, izjavili novinarima da su nezadovoljni Brammertzovim odgovorima ili, pak, izostankom odgovora na njihova osnovna pitanja i primjedbe o tome da se na osnovu optužnica Haškog tribunala za zločine počinjene tokom rata u BiH, odnosno bivšoj Jugoslaviji, stvara slika o najvećoj krivici srpskog naroda.

To ne doprinosi pomirenju na ovim prostorima, kazali su članovi udruženja. Posebno su na sastanku s glavnim tužiocem iznijeli primjedbe vezane za optužnice Srbima za zločinačko udruživanje.

Po izjavi Branislava Dukića, predsjednika Saveza logoraša RS-a, Brammertz je, javlja agencija Fena, odgovorio da se u Tribunalu ne sudi Republici Srpskoj niti Srbima, već pojedincima iz tog naroda. Tužilac je također izjavio, kako naglašava Dukić, da još nije ispunjena zamisao o doprinosu misije Haškog tribunala suživotu i pomirenju na ovim prostorima. 

Stanislav Jungić iz Boračke organizacije RS-a kazao je da je Brammertz na ovom sastanku zamoljen da Srbi osuđeni u Haškom tribunalu izdržavaju kazne u zatvorima na prostoru bivše Jugoslavije.
 
Pri tome nije najvažnije u kojoj od bivših jugoslavenskih republika će služiti kaznu, koliko je važno da ih porodice mogu bliže i lakše posjećivati, rekao je Jungić. Sastanku sa Brammertzom prisustvovale su i predstavnice Udruženja „Žena žrtava rata“ iz RS-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak