Udar na državne simbole: Šta se dešava s krivičnom prijavom za uništenje zastave BiH na Jahorini?

5
A. M.
Udar na državne simbole: Šta se dešava s krivičnom prijavom za uništenje zastave BiH na Jahorini?

Prije nekoliko dana, dan nakon što su pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Novi Grad Sarajevo postavili zastavu Bosne i Hercegovine na vrhu Košuta na Jahorini, došlo je do njenog uništenja.

Ovaj sramotan potez izazvao je veliku pažnju i osude, a sumnja se da iza svega stoje predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić najavio je da je protiv Eleka i Ćosića podnesena krivična prijava zbog oštećenja i otuđenja tuđe stvari. Međutim, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrđeno je da krivična prijava još uvijek nije zaprimljena.

Bećirović organizirao svečani prijem za bh. olimpijce: "Sportaši su svojevrsni ambasadori BiH"

Kontaktirali smo Gorsku službu spašavanja - GSS Novi Grad Sarajevo, koja je izjavila da se slučaj još uvijek dokumentuje. Predstavnici GSS-a su naglasili da trenutno ne mogu iznositi detalje o procesu, te da zvanično nisu optužili nikoga za ovaj incident. 

"Mi nismo nikoga zvanično optužili po pitanju tog poteza, mi smo samo optužili NN osobu koja nam je uništila državno obilježje koje smo mi postavili."

GSS Novi Grad Sarajevo je istaknuo da je postavljanje zastave na teško dostupnom dijelu Jahorine bio njihov projekat i da se trenutno očekuje daljnji razvoj situacije i pokretanje službenih postupaka.

Bosanci nisu ostali dužni Eleku na provokacije: 'Nedeljko, nijedan vjetar ne puše do zore'

Sramotni Elek je ranije potvrdio da je zastava BiH uklonjena... Uz to dao je i lažnu informaciju da je uhapšen pripadnik federalnog MUP-a.

"Oni su zastavu postavili jučer. Došli su sa kvadovima na Jahorinu, a jedan od njih je nosio ratnu zastavu. Kasnije je utvrđeno da je riječ o pripadniku federalnog MUP-a, koji je uhapšen u Krupcu",  rekao je Elek.

Ubrzo je sve demantirao i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak koji je poručio da MUP RS nije, a niti smije, hapsiti pripadnike FMUP-a zbog državne zastave.

"Predsjednik Nadzornog odbora ski-centra Jahorina Nedeljko Elek, široj javnosti poznatiji kao vjerna sluga Milorada Dodika, ponovo dezinformiše javnost i to ovaj put tvrdnjama kako je zbog zastave Bosne i Hercegovine na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta RS-a uhapšen pripadnik Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova", napisao je, između ostalog, Ramo Isak.

Nedeljko Elek je nastavio s provokacijama, pa je na društvenoj platformi X (nekadašnji Twitter) objavio fotografiju prerezanog jarbola na kojem se nalazila zastava Bosne i Hercegovine.

Sve uz provokativan naslov, iako se vidi da je jarbol uništen...

"Duvao je jučer jak vjetar na Jahorini”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak