Učesnici Marša mira stigli u Potočare

Radiosarajevo.ba
Učesnici Marša mira stigli u Potočare

Učesnici Marša mira koji su pješačili u protekla tri dana od Nezuka, stigli su u memorijalni centar Potočari, javlja Fena.

Zajedno s njima, iz drugog pravca stigla je kolona u kojoj su bili oni koji su protekla dva dana pješačili iz Žepe.

U Memorijalnom centru sve učesnike pješačenja dočekale su majke Srebrenice, prijatelji i veliki broj novinara.

Tokom protekla tri dana pješačenja na stazi dugoj oko 85 kilometara od Nezuka do Potočara, učesnici su imali priliku da se zaustave na stratištima – mjestima gdje su srebrenički Bošnjaci ubijani i sahranjivani.

Slično je bili i na putu od Žepe do Memorijalnog centra, gdje su na čelu kolone bili dječaci iz Sarajeva.

Među učesnicima pješačenja bilo je više starijih osoba, a svima je zajednički cilj – odati poštu žrtvama genocida i izraziti saosjećanje sa majkama Srebrenice, rekao je Osmo Zemić, organizator pješačenja iz Žepe.

Večeras od 18 sati počelo je prenošenje tabuta iz fabrike akumulatora u krug Memorijalnog centra gdje će ostati do sutra, kada će se, nakon podne namaza klanjati zajednička dženaza za 613 žrtava srebreničkog genocida.

Prema najavi sutra će zvanični program početi u 11 sati.

Kako je najavljeno, prije kolektivne dženaze prisutnim će se obratiti Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u biH, Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra, Bulent Arinc, zamjenik premijera Republike Turske i Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak