Ubistvo zarobljenika: Odbijena optužnica protiv Vidovića i Mišića

Radiosarajevo.ba
Ubistvo zarobljenika: Odbijena optužnica protiv Vidovića i Mišića

Sud BiH odbio je optužnicu protiv Dobrice Vidovića i Miroslava Mišića, kojima je Tužilaštvo BiH na teret stavilo zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, saopšteno je iz ove institucije.

Biljana Brkić, Mišićeva braniteljica, kazala je da Sud BiH nije potvrdio optužnicu zbog nepostojanja dokaza, prenosi Fena.

Iz Službe za odnose s javnošću Suda BiH su rekli da će razlog odbijanja optužnice saopštiti "kada dobiju odgovor od pravnih savjetnika".

Vidović i Mišić su bili uhapšeni 24. decembra 2013. godine, a nakon saslušanja Tužilaštvo BiH je zatražilo da im se odredi pritvor.

Međutim, Sud BiH je to odbio uz obrazloženje kako dokazi koje je dostavilo Tužilaštvo ne upućuju na osnovanu sumnju o odgovornosti Vidovića i Mišića.

Šest dana kasnije Tužilaštvo BiH je saopštilo da su podigli optužnicu i proslijedili je Sudu BiH.

Prema nepotvrđenoj optužnici, oni su, kao pripadnici Centra za obuku Jahorina pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), 13. jula 1995. u mjestu Sandići kod Bratunca učestvovali u strijeljanju deset Bošnjaka nakon što su zarobljeni, javio je BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak