Ubice Amara Mistrića pristale na izručenje

Radiosarajevo.ba
Ubice Amara Mistrića pristale na izručenje

Osvježeno u 15:20

Nakon privođenja u Splitu, pravo iznenađenje uslijedilo je na ispitivanju kod istražnog suca Stanka Grbavca. Unatoč golemom revoltu Sarajlija zbog bezrazložnog i mučnog ubojstva, Vuk i Herak su izjavili kako se ne protive izručenju.

To će uveliko pojednostaviti postupak izručenja BH vlastima, jer će za izručenje biti dostatna i dokumentacija kojom trenutno raspolažu hrvatska tijela progona. Tačnije, međunarodna potjernica.

Sudac Grbavac odredio je 22-godišnjacima Vuku i Heraku ekstradicijski pritvor u trajanju od 40 dana, ali za očekivati je da će iz u Bosnu i Hercegovinu otpremiti već za koji dan. O samom djelu nisu htjeli ništa govoriti, branili su se šutnjom.

Vukov i Herakov boravak na splitskom sudu potrajao je nekoliko sati, ali isključivo zbog toga jer je trebalo pričekati branitelje koje im je sud dodijelio po službenoj dužnosti.

Dok su čekali ispitivanje bili su mirni kao bubice. Pogleda uprtog u pod, djelovali su posramljeno i kao da su se već pripremili za ono što ih čeka kad se vrate u Sarajevo.

U hrvatskoj policiji ne pamte kad su im međunarodni kriminalci tako lako dolijali. Vuk i Herak su, da podsjetimo, sami jučer ujutro ušetali u policijsku postaju u Omišu, kako bi se raspitali o prijavljivanju boravišta.

Ubice privedene u Županijski sud u Splitu

Edin Vuk i Anel Herak osumnjičeni za ubojstvo Amara Mistrića privedeni su istražnom sucu Županijskog suda u Splitu, gdje se trenutačno i saslušavaju.

Danas će biti donesena i odluka o određivanju ekstradicijskog pritvora. Nakon toga, počinje postupak izručenja BiH.

Amar Mistrić je ubijen prije četiri dana, kada su Anel Herak i Edin Vuk pola sata prije ponoći došli u kafić, u kojem je bio konobar i suvlasnik te zatražili piće. Iako im je radno vrijeme do 23 sata, zbog gostiju su ostali do ponoći.

Kada su osumnjičeni drugi put zatražili piće i da im se pusti muzika, Mistrić im je saopćio da moraju zatvoriti kafić. Zatim je Herak počeo prijetiti nesretnom mladiću i udarati ga po glavi pesnicama i pištoljem.

Mistrić mu je uspio uzeti pištolj, a kada ga je na njihov zahtjev vratio, Edin Vuk mu je pucao u glavu.

Od 13:30 sati prekinuta je blokada puta na području sarajevskog naselja Čengić Vila. Grupa građana, ogorčena ubistvom 23-godišnjeg Amara Mistrića, od petka je držala blokiranom ovu saobraćajnicu, kako bi primorali vlasti da uhapse počinitelje ovog zločina.

Organizatori protesta ostali su dosljedni - neće se skloniti dok ubice ne budu privedene pravdi.

Omiška policija ih je uhapsila oko 11:30 sati u zgradi policije, potvrdila je glasnogovornica splitske policije Marina Kraljević-Gudelj.

Naime, dvojica osumnjičenika došli su u omišku policijsku postaju kako bi se interesirali na koji način mogu dobiti, kao državljani druge zemlje, boravišnu dozvolu za ostanak u Republici Hrvatskoj.

Budući da je za njima dvojicom bila objavljena Interpolova potjernica, prepoznao ih je hrvatski policajac kojeg su pitali za dozvolu te je smjesta alarmirao ostale policajce.

Vezano:
Gradonačelnik Sarajeva čestitao policiji KS
Uhapšene ubice Amara Mistrića
Demostranti proveli još jednu noć na raskrsnici
Zaključci sa sastanka u FMUP-u
Bdijenje za Amara Mistrića

FTV/FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak