U Zenici skup podrške sirijskom i egipatskom narodu

Radiosarajevo.ba

Mirna šetnja podrške narodu Egipta i narodu Sirije, u organizaciji Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) Zenica i Udruženja "Put znanja" Zenica, održana je danas popodne u Zenici, javlja Anadolu Agency (AA). Stotinjak Egipćana i Sirijaca koji trenutno žive u Bosni i Hercegovini, a kojima su se priključili i brojni bosanskohercegovački građani, okupilo se u centru Zenice kako bi pokazali, kako su sami kazali, da egipatski i sirijski narod nisu sami.

Predsjednik Udruženja društvenog kongresa Sirijaca Serif Hakmi kazao je u izjavi za AA da je motiv skupa da se informiše bosanskohercegovački narod i javnost o onome što se dešava u Siriji i u arapskom svijetu uopšte.

"Ja mislim da jedan veliki dio naroda nema tačne informacije o tome šta se dešava u ovoj zemlji, pošto režim u Siriji ima takvu mašineriju da može izokrenuti istinu”, poručio je Hakmi.

On je današnju situaciju u Siriji uporedio sa situacijom koja je vladala u Bosni i Hercegovini u toku posljednjeg rata u BiH, ustvrdiši kako su te dvije situacije slične. “Razlikuju se samo po tome što ne znamo kako će se završiti ovaj rat u Siriji.”

Učesnici skupa u Zenici nosili su transparente na kojima je pisalo “Volja naroda će pobijediti”, “Egipatski narod će biti slobodan”, “Egipatska vojska ubija vlastiti narod”, “Šta bi Evropa kazala da joj vojska uhapsi predsjednika!?”, “Rusijo! Nemoj biti učesnik u ubijanju naše djece”.

Predstavnik egipatske dijaspore u Bosni i Hercegovini Jasir Lilla kazao je ekipi AA da je cilj skupa podizanje glasa za podršku narodu Egipta i Sirije, koji su potlačeni od sadašnjih vlasti.

“Mi kažemo da narod mora da se pita za vlast i da narod mora da bira vlast. Kad je egipatski narod uspio izabrati predsjednika i parlament, predstavnike vlasti, došlo je do vojnog udara kojim je sve to srušeno”, pojasnio je Lilla.

Šetnja se, kako prenosi AA, održala od Drvene ćuprije do Zeničanke, nakon čega su se učesnici mirno razišli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak