U Zenici protestna šetnja, predstavljeni zahtjevi Plenuma

Radiosarajevo.ba
U Zenici protestna šetnja, predstavljeni zahtjevi Plenuma

Protestno okupljanje građana u Zenici je i danas organizirano na Trgu Alije Izetbegovića, gdje su predstavnici nezadovoljnih grupa saopćili stavove o kojim se pregovara s Kolegijem Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). 

Nakon toga je ponovno upriličena mirna šetnja grupe građana kroz centar grada, do zgrada Općine Zenica i Vlade ZDK-a. 

Grupa pregovarača Plenuma građana sastala se s Kolegijem kantonalne skupštine, koji je na jutrošnjem zasjedanju donio odluku da sjednica Skupštine ZDK-a bude zakazana za  25. februar. 

Predstavnik Plenuma građana prezentirao je članovima Kolegija pet zahtjeva u kojima se traži hitno održavanje sjednice Skupštine, zakonsko usvajanje ostavke Vlade i imenovanje novog mandatara, zatim abolicija za sve privedene učesnike protesta, simpatizere i medije. 

Iz narednih razgovora sa Skupštinom ZDK-a insistira se da se odstrane predstavnici sindikata i predstavnici udruženja, koja se trenutno u bilo kojem obimu finansiraju sredstvima iz budžeta ZDK-a. 

Plenumu građana treba da se dostave i liste primanja svih zaposlenih u Skupštini i članove Vlade ZDK-a tokom prošle godine, te da se za rad ove neformalne grupe građana osigura prostor za svakodnevni rad i održavanje stalnih skupova. 

Na zajedničkom sastanku Kolegija i predstavnika Plenuma definiran je dnevni red sjednice Skupštine, ali nije se našlo rješenje za zahtjev da Skupština odredi novog mandatara Vlade, koji mora biti vanstranačka ličnost i da već na sjednici budu predloženi kandidati za nove ministre u Vladi ZDK-a, iako je to jedino rješenje koje ima zakonsku osnovu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak