U Zavidovićima šintori pse ubijaju vatrenim oružjem

Radiosarajevo.ba
U Zavidovićima šintori pse ubijaju vatrenim oružjem


Ulični psi u Zavidovićima ubijaju se na krajnje brutalan i, po građane, opasan način - vatrenim oružjem.

Naime, kako svjedokinja Slobodanka Grahić za Radiosarajevo.ba, u rano jutro (21. februara) ona i njen suprug čuli su pucanj. Kada je suprug krenuo na posao našli su lokvu krvi na stepenicama ispred ulaznih vrata, a tragovi krvi vodili su do druge strane kuće i ranjenog uličnog psa, koji inače spava na njenoj terasi.


Grahić je kontaktirala općinu, komunalnu inspektoricu te policiju. Policija je došla i napravila zapisnik, ali psa, iz njima znanih razloga, nisu htjeli da vide. Grahić je nakon toga nazvala veterinarsku stanicu, gdje joj se, kako navodi, javila sekretarica koja joj je na pitanje šta da radi sa psom odgovorila da ga 'ubaci u vreću i da će neko već doći po njega'.

Nakon toga su došli šintori koji su čak otvoreno razgovarali sa svjedokinjom oko ubijanja pasa te joj pokazali i malokalibarsku municiju kojom pucaju na pse.  Također, Grahić navodi kako su joj šintori rekli da im je ubijanje pasa naređeno iz veterinarske stanice, što je i sekretarica potvrdila. U njihovom kombiju bilo je 20-30 mrtvih pasa.



Grahić je još jednom nazvala veterinarsku stanicu i konačno je uspjela da dobije dr. Unera. Uner je psu pružio prvu pomoć te rekao kako je upućen u svu tu priču, da je to zločin, a da je naređenje došlo iz općine. Također, Uner je rekao i kako joj dostupan 24 sata dnevno, ali se sutradan prestao javljati na telefon.

Kontaktirali smo veterinarsku stanicu u Zavidovićima, gdje nam se javila tehničarka i rekla kako "Unera nema" te da je sve to sa pucanjem na pse glupost, da toga uopće nema i da ubijanje nije naređeno iz veterinarske stanice. Potvrdila je da je pas bio kod njih na pregledu, a na pitanje da li se radilo o prostrelnim povredama ili običnim, nakon pauze je odgovorila - običnim.

Također smo kontaktirali i Policijsku upravu Zavidovići, gdje smo usmjeravani od dežurnog policajca, preko pomoćnika komandira do samog komandira. Komandir nije želio da nam da nikakve informacije o pucanju na pse u Zavidovićima te nas je uputio na Odsjek za odnose s javnošću MUP-a ZDK, međutim tamo se sve do objavljivanja ovog teksta niko nije javljao na telefon.

Udruženja za zaštitu i dobrobit životinja iz ZDK najavila su podnošenje tužbe.

U ovom slučaju nije problem samo to što se javno krši Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i ubijaju psi, već i to što se u svemu tome koristi vatreno oružje na ulicama, a ni domovi građana više nisu sigurni.

Građani prijete tužbom sarajevskom rent-a-šintoru

Ipak neko brine o sarajevskim psima

Više manjih azila i porez na kućne ljubimce

Još jedan pas ustrijeljen na Dobrinji I

Prijava vlasti zbog neizgradnje azila za pse
Na Dobrinji upucan ulični pas

Psihološki profil zlostavljača životinja

20 hiljada KM za sterilizaciju napuštenih pasa

Još jedan slučaj silovanja psa u Sarajevu

Srbija uvodi policiju za životinje

Osuđivanje brutalnosti nad životinjama

Šta je dobrobit životinja?

BiH: Zemlja napuštenih životinja

Težak slučaj nasilja nad psima u Zenici (FOTO)
Rasplet priče o bačenim kučićima (VIDEO)
PETA: 2.500 dolara za informacije o djevojci koja je bacala kučiće (AUDIO)

Ismet Dizdarević: Danas pas, sutra možda i vaše dijete (AUDIO)
Reakcije na snimak djevojke koja baca štence u rijeku (VIDEO)
Ivanišević i Pašić: Prijetnje i maltretiranje od strane građana
Zlostavljanje životinja - nova zabava sarajevske omladine
Nepoštivanje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja
Damir Nemir Janeček: Kinofil (VIDEO)
Tragom bijesne lisice iz Trnova
8. april je tu, a gdje su skloništa za životinje?
Zaštitari životinja u BiH: Neshvaćeni i maltretirani (VIDEO)
Sada i zvanično: Protesti protiv nasilja nad životinjama 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak