U utorak nove kritike iz Brisela: Za zastoj odgovorni lideri BiH

Radiosarajevo.ba
U utorak nove kritike iz Brisela: Za zastoj odgovorni lideri BiH

Evropska unija (EU) će na predstojećem samitu za opšte poslove u Briselu u utorak direktno okriviti političke lidere u Bosni i Hercegovini da su krivi za zastoj BiH ka EU, rekao je izvor iz Brisela, koji je imao uvid u Nacrt zaključaka.

Napomene radi, riječ je o najvažnijem sastanku Vijeća EU u vezi sa proširenjem, jer se na tom sastanku sumiraju rezultati tekuće godine i daju smjernice za politike proširenja za narednu godinu.

"Ovo je bez ikakve sumnje najvažniji sastanak o proširenju za cijelu godinu. Recimo, očekuje se da će na tom sastanku ministri Srbiji odobriti početak pregovora za članstvo u januaru, a Albaniji možda status kandidata. Zato je ovaj sastanak jako važan", izjavio je briselski izvor za Nezavisne.

Političari u BiH će biti kritikovani za nedostatak političke volje za napredak zemlje, a biće izražena ozbiljna zabrinutost što BiH zaostaje za cijelim regionom. Kako se doznaje, biće kritikovana antidejtonska i nacionalistička retorika pojedinih lidera, a zabrinutost će biti izražena zbog nesprovođenje odluke "Sejdić i Finci".

Biće podržana odluka Evropske komisije o uskraćivanju sredstava iz instrumenata pretpristupne pomoći (IPA), a institucije BiH pozvane da rade na jačanju pravne države i vladavine zakona.

Biće izražena zabrinutost zbog problema koji je nastao nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf - Damjanović", kojom je konstatovano kršenje ljudskih prava Abduladhimu Maktoufu i Goranu Damjanoviću, jer su suđeni za po njih nepovoljnijem Krivičnom zakonu. Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH je prije dva mjeseca ukinuo 12 presuda za ratne zločine zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona iz 2004. godine.

"Biće naglašena potreba da ovo pitanje bude riješeno, a biće i izražena zabrinutost na pojedine slučajeve", rekao je naš izvor.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, je rekao da su zaključci koje donosi decembarski samit EU veoma ozbiljni i upozoravajući: "Savjet EU u suštini priprema operativne dokumente i dokumente za Evropsku komisiju i mislim da su ti zaključci zaista upozoravajući, jer iz toga se definišu i konkretne politike prema zemljama kandidatima. Prema tome, to što oni zaključe nimalo nije nevažno."

Upozorio je da bipogrešno bilo misliti da će EU progledati BiH kroz prste te ocijenio da će i u 2014. EU ispostaviti iste zahtjeve od kojih neće odstupiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak