U Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće

Anadolija

U Tuzli je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava, a zbog obilnih padavina koje su zahvatile ovo područje.

Voda preplavila mostove, rijeka Jala se izlila, poplavljene kuće

U subotu s početkom u 21.30 sati, održana je vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite, gradonačelnika Jasmina Imamovića i službi zaštite i spašavanja Grada Tuzle, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na području grada Tuzle, uzrokovana obilnim kišnim padavinama koje su zadesile područje grada, kao i prijedlozi mjera na prevenciji i saniranju posljedica obilnih kišnih padavina. 

Nakon što je razmotrio Informaciju Službe civilne zaštite Grada Tuzle, Gradski štab civilne zaštite je konstatovao da su nanosi iz vodotoka bili ogromni i uz veoma slabu protočnost, došlo je do izlijevanja vodotoka i nastupanja materijalne štete velikih razmjera, pri čemu je potrgan dio vodovodne mreže, oštećeni su pojedini mostovi, dijelovi korita i ceste na području grada Tuzle i po izvještaju sa terena ugroženo oko 50 objekata. 

Iz Grada Tuzle podsjetili su kako se prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kišne padavine se očekuju do petka, a da je već aktivirano desetak klizišta na području grada Tuzle. U saopćenju se navodi kako u narednim danima zbog najave novih kišnih padavina realno je očekivati i druga klizišta. 

”S obzirom na predočene podatke, Gradski Štab civilne zaštite Tuzla predložio je gradonačelniku da donese odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplave, sa danom 1. junom 2019. godine. Ovom odlukom nastavljaju se aktivnosti na provođenju akcije zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara i radovi na hitnoj sanaciji, određeni su subjekti i materijalno tehnička sredstva za njenu realizaciju i drugo. Akcijom zaštite i spašavanja rukovodit će Gradski štab civilne zaštite Tuzla”, navodi se u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak