U toku akcija u više gradova, uhapšene četiri osobe zbog ratnog zločina

Radiosarajevo.ba
U toku akcija u više gradova, uhapšene četiri osobe zbog ratnog zločina

U više gradova Bosne i Hercegovine jutros je počela akcija koju provode službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH.

Kako je Feni potvrđeno u državnom tužilaštvu, uhapšene su četiri osobe osumnjičene za sudjelovanje u ratnom zločinu protiv stanovništva i ratnom zločina protiv ratnih zarobljenika.

Službenici SIPA-e vrše pretres na 17 lokacija koje koriste fizičke i pravne osobe, a za koje postoji osnovi sumnje da bi se u njima mogli nalaziti dokazi bitni za ovaj krivični postupak, prenosi Fena.

Kako javlja FTV, u Sarajevu je kasno sinoć počela akcija širih razmjena. Prema dosadašnjim informacijama pretreseno je više objekata, među kojima i stanovi i kuće u središtu grada.

Tužilaštvo BiH: Uhapšene osobe osumnjičene za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika

Rano u srijedu uhapšeni su:

- Nedžad Hodžić zvani „Džon Vejn“, rođen 15.03.1969. u Novom Pazaru u Republici Srbiji, nastanjen u Sarajevu,

- Mensur Memić zvani „Menta“, rođen 28.06.1966. u Prijedoru, nastanjen u Bihaću,

- Dževad Salčin zvani „Struja“, rođen 13.07.1956. u Malom polju u opštini Mostar, nastanjen u Mostaru i

- Senad Hakalović, rođen 11.11.1966. godine u Konjicu, nastanjen u Buturović polju u opštini Konjic.

Uhapšene osobe su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su da su na području sela Trusina u opštini Konjic, u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine sudjelovali u izvršenju krivičnog djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv civila hrvatske nacionalnosti.

Tog dana, u ranim jutarnjim satima, izvršen je napad na selo Trusina.

Pripadnici odreda "Zulfikar" i brigade "Neretvica" u Trusini nisu poštedili ni djecu

Napad su izvršili pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije R BiH pod nazivom “Zulfikar”, i pripadnici 45. brdske brigade Armije R BiH, „Neretvica“. Napad je bio usmjeren na civilno hrvatsko stanovništvo sela Trusina.

U toku napada, pripadnici ovih jedinica su ubili devetnaest civila, ranili četiri civila, od kojih i dva djeteta starosti od dvije i četiri godine, a ubijena su i tri vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali. Svi ubijeni i ranjeni su pripadnici hrvatskog naroda.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih, a nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga o određivanju pritvora.

Uporedo sa lišenjima slobode, službenici SIPA-e će na području opštine Konjic, ali i u više drugih gradova u BiH, izvršiti pretres na 17 lokacija koje koriste fizičke i pravne osobe, a za koje postoji osnovana sumnja, da bi se u njima mogli nalaziti dokazi bitni za ovaj krivični postupak, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak