U školu u Konjević-Polju došlo novih sedam đaka Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
U školu u Konjević-Polju došlo novih sedam đaka Bošnjaka

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija izjavio je da je jutros u školi u Konjević-Polju kod Bratunca došlo novih sedam učenika bošnjačke nacionalnosti, koji dosad nisu pohađali nastavu, kao i da su dva đaka Bošnjaka došli i u školi u Vrbanjcima, javila je Fena.

"Imamo jutros promjenu situacije na terenu. Ohrabrujemo roditelje i pozdravljamo njihovu odluku da pošalju djecu u školu", rekao je Mutabdžija, koji smatra da su ovo „pozitivni signali" i navodi da je optimist da će roditelji djecu poslati u školu. "Ohrabrujemo roditelje da sarađuju s školom i da izaberu pravi put."

Mutabdžija ističe da su i dalje otvoreni za razgovore s roditeljima bošnjačke djece, iako je jučer Ministarstvo prosvjete i kulture RS saopćilo da je obavijestilo Ombudsmana za ljudska prava BiH "o zanemarivanju djece od roditelja, u slučaju učenika iz Konjević -Polja i Vrbanjaca", koji od 2. septembra ne idu u školu.

Ističe da je njegov resor otvoren za razgovor o svim pitanjima i nacionalnim zajednicama, ali moraju, kaže, poštovati i zakone RS-a, kojim je predviđeno da roditelji djecu moraju slati u osnovnu školu. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a jučer su zaprijetili i sudskim postupcima.

„S obzirom da je djeci iz Konjević- Polja i Vrbanjaca uskraćeno pravo na obrazovanje, u skladu sa članom 56. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, direktori Osnovne škole „Petar Kočić" Kravica kod Bratunca i Osnovne škole „Sveti Sava" Kotor Varoš, u čijem sastavu se nalaze dva područna odjeljenja,pokrenuli su postupak pred nadležnim sudovima“, kaže se u saopćenju.

U nastavku saopćenja tvrde da, uprkos nastojanjima Ministarstva prosvjete i kulture RS da se u najboljem interesu djece riješi pitanje povratka učenika iz Konjević - Polja i Vrbanjaca u školske klupe, oni se nisu pojavili na nastavi.

Tokom proteklog vikenda postignut je dogovor između ministra prosvjete i kulture RS Gorana Mutabdžije i advokata koji zastupa roditelje iz Konjević -Polja Nedima Ademovića da se učenici iz Konjević -Polja od šestog do devetog razreda, kao i dio učenika od prvog do petog razreda vrate danas na nastavu. Prema tom dogovoru, predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture posjetio je danas školu u Konjević- Polju s ciljem realizacije dogovorenog, ali učenici se nisu pojavili na nastavi“, navedeno je u jučerašnjem saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak