U Sarajevu završeni današnji protesti

Radiosarajevo.ba
18:18
 Današnji protesti u Sarajevu završeni su oko 18 sati kada je i najupornijih desetak demonstranta napustilo trotoar pored Higijenskog zavoda.
 
Raskrsnicu u ulicama Maršala Tita i Ali-pašina demonstranti su deblokirali u 17:30 sati na molbu pripadnika MUP-a KS-a i od tada se saobraćaj odvija normalno.
 
Demonstranti su najavili da će se i sutra okupiti oko 12 sati.
 
17:54 Građani koji su danas demonstrirali na raskrsnici ulica Titova i Ali-pašina sklonili su se na trotoare i saobraćaj je u ovim trenucima normaliziran. Manje grupe građana stoje pored semafora s obje strane ceste, javlja Fena.

17:27 Manji broj demonstranata ostao je na mjestu okupljanja današnjih demonstracija odnosno raskrasnici Ali-pašine i Titove ulice. Policija pokušava građane skloniti s ulice i na taj način ponovo uspostavi saobraćaj u ovim ulicama.
  
16:53 Saobraćaj je i dalje blokiran, demonstranti još uvijek traže ispunjenje njihovih zahtjeva dok stoje na raskrsnici ulica Titova i Ali-pašina. Demonstracije se odvijaju mirno bez incidenata. 
 
15:31 Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine  uputio je danas Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, potvrdio je za Anadoliju Šefik Džaferović iz Kluba SDA i potpredsjednik navedene stranke.  

14:45 Jedan od demonstranata podijelio je papir na kojem piše: "Građanski proglas", a u potpisu je naveden "Akademik", građani BiH. 
 
Kako piše Anadolija, u proglasu, između ostalog, navodi se: "Uvođenje protektora u BiH, usvajanje kodeksa o političkim strankama u Evropi, rotacija kadrova, kao i traženje evropskih zakona o porijeklu imovine".
 
Također, proglasom se traži i oduzimanje imovine kupljene za dva posto od normalne vrijednosti certifikata i vaučera, raspuštanje političkih stranaka, ali i traže odgovornost za kriminal i korupciju. Policajci koji osiguravaju proteste zasad nisu reagirali na izlazak demonstranata na kolovoz. 

14:36 Demonstracije se odvijaju mirno, bez incidenata, a učesnici  s vremena na vrijeme uz zvižduke i povike traže i dalje smjenu Vlade Federacije BiH.
 
14:23 Blokiran saobraćaj na raskrsnici ulica Titova i Ali-pašina. Demonstranti su se premjestili na raskrsnicu kod Ali-pašine džamije. 

14:14 Učesnici demonstracija simboličnim činom izražavaju nezadovoljstvo, bacaju novčiće na veliki bijeli papir na kojem piše "sergija za Vladu" ispred zgrade Predsjedništva BiH.

13:47 Saobraćaj je i dalje blokiran, vozila koja dolaze Titovom ulicom preusmjeravaju se prema ulicama Koševo i Branislava Đurđeva.

13:27 Demonstranti, koji se međusobno verbalno sukobe, ne dozvoljavaju kamermanima da snimaju proteste.
 
13:17 Demonstranti zahtijevaju da se desetero ljudi primi u Predsjedništvo BiH kako bi razgovarali s nadležnima i prenijeli im svoje zahtjeve. Poručuju da će prestati s blokadom saobraćaja kada ih neko primi na razgovor.
 
Reporterka Radiosarajeva.ba javlja da je Sarajlijama stigla i podrška iz Srebrenika te se među okupljenima može vidjeti i transparent s natpisom "Srebrenik je naš". Tvrde da na cijelom skupu ima ubačenih plaćenika. 
Ova neformalna grupa građana iz Srebrenika narednih dana najavljuje dolazak svojih sugrađana u većem broju. Poručuju da su svoju vladu smijenili bez ijednog bačenog kamena te optužuju sadašnju vlast da u Vlade žele dovesti one koji su Bosnu napadali u ratu.
 

13:13  Saobraćaj je blokiran u Titovoj ulici jer su demonstranti izašli na ulicu ispred Predsjedništva BiH. Kako saznajemo u GRAS-u, tramvaji saobraćaju do Željezničke stanice.

13:04  Predstavnica Sindikata trgovine BiH Mersiha Bećirević podnijelila je oko 300 kroasana demonstantima.

12:56  Oko stopedeset građana protestira ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, a pripadnici MUP-a KS-a još ne dozvoljavaju demonstrantima da zaustave saobraćaj.

Kako piše Fena, na tramvajskoj stanici su se već u dvanaest sati počeli okupljati građani Sarajeva

Oko 20 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo ispred zgrade Predsjedništva BiH ne dozvoljava demonstrantima da zaustave saobraćaj.

 Koordinator Udruženja nezaposlenih BiH Hasan Sejdić pozvao je 50.000  nezaposlenih osoba da se ne dijele ni na vjerskoj ni na nacionalnoj ni na političkoj osnovi, već da se dijele na zadovoljne i nezadovoljne.
Kako piše Fena, pozdravio je jučerašnju odluku Vlade KS-a o socijalnom dijalogu koja podrazumijeva da će se građanski sektor uključiti u pregovore.
 
"Ukoliko želite da smirite nezadovoljne ljude potrebno je uraditi dvije stvari, a to su revizija privatizacije i otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Sejdić.
Ratni vojni invalid Bunar Bedo pozvao je sve ratne vojne invalide da dođu na proteste.
"Kad ste truhnuli u rovovima možete i ovdje stajati", poručio je Bedo.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak