U Sarajevu za 29.10. najavljen narodni plenum

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu za 29.10. najavljen narodni plenum

U veče 29. Oktobra u Francuskoj će se održati samit lidera grupe G20. Istog dana će se u gradovima širom svijeta održati protesti kojima će se zahtjevati hitno uvođenje „Robin Hood poreza“ na sve finansisjke transakcije. Demonstranti širom svijeta će poslati jasnu poruku: Hoćemo da da nešto od 1,3 triliona dolara koji se svakodnevno vrti u svjetskim kazinima preusmjeri u finansiranje socijalnih programa i ekoloških inicijativa širom svijeta!

Okupljanje slične vrste najavljeno je i u BiH i to na Facebook eventu


"I mi u BiH imamo svoje zahtjeve.", piše na grupi koja najavljuje: "Plenum radnih ljudi Bosne i Hercegovine na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu."

Na grupi je naveden sljedeći proglas:

 "Izborimo se protiv rigidnih i ljudožderskih etnonacionalsitičkih ideologija koje dijele ljude koji žive od svoga rada. Te ideologije pune džepove korumpiranoj birokratiji na svim nivoima vlasti u BiH! Izborimo se za human i demokratski politički sistem! Izborimo se za transformaciju ekonomskog sistema, za humanu ekonomiju: Za regulaciju rada postojećih komercijalnih banaka i snižavanje kamatnih stopa, za otvaranje /državnih sektorskih banaka: industrijskih, poljoprivrednih, građevinskih i banaka namjenjenih kreditiranju stanovništva, koje će jeftinim kreditima razvijati ekonomiju BiH. Izborimo se za progresivno oporezivanje birokrata i tranzicijskih mafijaša, za zabranu prodaje prirodnih resursa, za reviziju postojećih i zabranu daljnjih privatizacija, za suzbijanje birokratije u državnim preduzećima, za povećanje minimalaca i penzija, za oslobađanje sindikalnog djelovanja i radničke autonomije, za radničku participativnu demokratiju!

Okupimo se 29. 10. u Sarajevu u 12:00 h na trgu ispred Narodnog pozorišta na narodnom plenumu sa kojeg ćemo poslati svoje zahtjeve svim nadležnim zakonodavnim tijelima u BiH! Svi koji ste ljuti, obespravljeni i demoralisani zbog postojećeg društveno-ekonomskog stanja, dođite, iznesite svoje mišljenje, imate pravo da se čuje!

Okupimo se! Za bolju BiH u boljoj Evropi i boljem svijetu!"

Skup se organizira u solidarnosti sa OCCUPY TOGETHER pokretom širom svijeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak