U Sarajevu protesti samostalnih sindikata BiH

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu protesti samostalnih sindikata BiH


Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas u Sarajevu organizuje radničke  proteste.

Iz Sindikata je već najavljeno da su sumirani  zahtjevi koji će biti predočeni domaćim i međunarodnim zvaničnicima i institucijama, a koji se svode na borbu protiv korupcije i kriminala, bolje uslove rada, te izmjenu ili provođenje zakona.

Također, razlozi za nezadovoljstvo su, kako je rekao predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović na konferenciji za novinare početkom ove sedmice, rad nacrno, visoki stepen nezaposlenosti, neuvezivanje radnog staža i neuplaćivanje zdravstvenog osiguranja.

Procjenjuje se da će protesti u Sarajevu okupiti oko 7.000 ljudi, a glavni slogan je Robovi biti nećemo!, koji, kako je istaknuto, oslikava današnju situaciju u BiH, kada su u pitanju radnička prava.

Povorka radnika će, kako je predviđeno, obići državne i federalne institucije, planirano je da se zaustave i ispred zgrade OHR-a, a zahtjevi će ići i kantonalnim vladama i skupštinama.

Govoreći o otkazivanju podrške u protestima pojedinih granskih sindikata u Savezu, Bajramović je rekao da SSSBiH ide na proteste na temelju odluke Glavnog odbora tog sindikata za koju su na sjednici 1. maja glasali granski sindikati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak