U RS-u više penzionera nego radnika

Radiosarajevo.ba
U RS-u više penzionera nego radnika

 

Prvi put u Republici Srpskoj, penzionera ima više nego radnika: 388 ih je više u odnosu na zaposlenike za koje se uplaćuju doprinosi.

Kako javlja agencija Fena, ukazali su danas ovo predstavnici Saveza sindikata RS-a na sastanku s premijerkom Željkom Cvijanović i ministrima u entitetskoj vladi. Uz to, predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je upozorila da je u RS oko 155.000 nezaposlenih, prosječna plaća je pala, a troškovi života rastu i pada kupovna moć, što su bili razlozi za razgovore s članovima Vlade i za hitne mjere izvršne vlasti.

Od Cvijanović je zatraženo da se iznađe model boljeg rada Inspektorata i da se u ovoj godini ne otvara pitanje novog zakona o radu, posebno jer se RS nalazi u recesiji i bila bi dodatno ugrožena stečena prava radnika.

„Položaj radnika u RS je izuzetno loš i ne trpi odlaganje problema, a neprovođenje zakona pogoršava situaciju“, rekla je Mišić na pres-konferenciji nakon ovih razgovora.

Sindikalci su zatražili od premijerke da stane iza donošenja zakona o krivičnom postupku te da se u proceduru u Skupštinu vrati zakon o spriječavanju zlostavljanja na radu, kao i da nema smanjenja plaća i otpuštanja radnika u javnim preduzećima, već da odgovaraju oni koji su krivi za zloupotrebe.

„Samo smijeniti te osobe ne znači ništa, jer oni nastavljaju da uživaju u svom bogastvu“, rekla je predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Razgovarano je i potrebi saniranja stanja u zvorničkom "Birču“ te načinima za novo zapošljavanje i pridržavanje zakona, odnosno konkursne procedure pri zapošljavanju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak