U RS-u većina protiv NATO-a, u Federaciji za

Radiosarajevo.ba
U RS-u većina protiv NATO-a, u Federaciji za


Velika većina građana Federacije BiH podržava ulazak države Bosne i Hercegovine u NATO savez, dok je u Republici Srpskoj većina građana protiv priključena sjevernoatlantskom vojnom savezu.

Rezultati su to istraživanja koje je provela Agencija Prime Communications, za svoje potrebe, na uzorku od 1.000 ispitanika, tehnikom usmenog intervjua, uz mogućnost greške od +/- 3 %, od 30. septembra do 10. oktobra 2011.


Kada se gleda u cjelini, najveći broj stanovnika Bosne i Hercegovine podržava ulazak zemlje u NATO savez (59,7%), dok se tome protivi 28,8% građana. Svaki deseti ispitanik (11,5%) na ovo pitanje nije želio ili nije znao da odgovori.


U Republici Srpskoj ulazak u NATO savez podržava tek 26% građana, dok se ovoj ideji protivi 54,2% stanovnika ovog entiteta. Zanimljivo je da čak svaki peti stanovnik Republike Srpske (19,9%), na ovo pitanje nije dao odgovor.


Najveći broj stanovnika Federacije BiH (81,2%) podržava ulazak zemlje u NATO savez, dok se tome protivi 12,4%, a 6,4% građana nije dalo odgovor na ovo pitanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak