U RS-u minimalna ulaganja u nauku

Radiosarajevo.ba
U RS-u minimalna ulaganja u nauku


U Republici Srpskoj izdvajanja za nauku i tehnologiju iznose  približno 0,25 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i skoro su zanemarljiva u odnosu na razvijene zemlje.

Posebno zabrinjava to što  spomenuti podatak predstavlja ukupna ulaganja od  poslovne zajednice, ulaganja iz budžeta Republike Srpske, te budžeta općina i drugih izvora.

I resorni ministar Jasmin Komić priznaje da je jasno da je RS uvijek daleko od razvijenih zapadnih zemalja, koje, primjera radi, izdvajaju četiri do pet posto BDP za razvoj nauke i tehnologije.

"Ovdje se mora imati u vidu da je Republika Srpska u tranziciji, da smo opterećeni socijalnim problemima i da su prisutni uticaji svjetske ekonomske ekrize. Na osnovu ovoga jasno je da nismo mogli izdvojiti više sredstava u budžetu za nauku i tehnologiju", naveo je Komić u odgovoru na nedavno postavljeno poslaničko pitanje.

I dok se od  zvaničnika ponavljaju tvdnje da je ulaganje u nauku, ulaganje u budućnost i razvoj RS-a, nije u planu promjena politika da bi se značanije promjenila skoro minimalna izdvajanja u ovu oblast.

Naime, Komić je u odgovoru priznao i da je procjena da će se ulaganje u nauku i tehnologiju, u narednim godinama, kretati negdje oko 0,3 posto BDP-a.

U skladu sa finansijskim mogućnostima pokušat će se, ponavlja on, povećati ta sredstva jer  razvoj nauke predstavlja pretpostavku razvoja društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak