U požaru na Baščaršiji izgorjelo desetak radnji

Radiosarajevo.ba
U požaru na Baščaršiji izgorjelo desetak radnji

U velikom požaru koji je danas oko podne izbio na Baščaršiji izgorjelo je desetak radnji, te je došlo do značajnog oštećenja ovog kulturno-historijskog kompleksa. Požar je izbio u 11.50 u ugostiteljskom objektu Damask, na raskrsnici ulica Trgovke i Sarači, a vatra se potom proširila i na susjedne radnje.

Veliki požar na Baščaršiji (FOTO + VIDEO)

Srećom, u požaru niko nije povrijeđen, ali vatrogasci nisu uspjeli da spriječe širenje požara premda su došli za svega nekoliko minuta po pozivu, jer je tip drvenih objekata u kojima je požar izbio pogodan za brzo širenje vatre.

"Svaki požar u starom dijelu grada je opasan. Sve je od drveta, a uvijek imamo problem sa hidrantima i prilazom. Sve radnje su povezane krovovima i to lako plane. Požar su gasila 64 vatrogasca sa 13 vatrogasnih vozila. Vatra se širila u četiri pravca i gasili smo je sa 14 mlazova vode.  Uspjeli smo da lokalizujemo požar za 24 minute", kazao je Ismet Tucak, komandir Profesionalne vatrogasne brigade.

Vatrogascima je gašenje požara na Baščaršiji bilo otežano jer mnogi hidranti nisu radili, a vatrogasnim kolima je bilo teško prići blizu mjesta gdje je požar izbio.

On nije mogao da kaže šta je tačan uzrok izbijanja vatre, ali najvjerovatnije je riječ o kvaru na električnim instalacijama, a iz policije su rekli da će uzrok požara biti naknadno utvrđen.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak