U posljednja 4 mjeseca vlast ozbiljnije radila na samo 8 od 1569 obećanja!

Radiosarajevo.ba
U posljednja 4 mjeseca vlast ozbiljnije radila na samo 8 od 1569 obećanja!

U posljednjem kvartalu 2013. godine, nisu zabilježene značajne promjene u dinamici ispunjavanja predizbornih obećanja partija na vlasti na državnom i entitetskim nivoima. Nastave li ovim tempom, partije na vlasti neće ostvariti ništa bolji rezultat od svojih prethodnika u prošlom mandatu. Rezultat je ovo prvog periodičnog izvještaja inicijative Istinomjer u izbornoj godini. 

Inače, do septembra 2013. godine, sve partije na vlasti uspjele ostvariti značajniji napredak u ispunjavanju svojih predizbornih obećanja u tek 4,1% datih obećanja. U kategoriji djelimičnog napretka našlo se 25,4% obećanja, dok je čak 70,4% predizbornih obećanja ostalo sa malom ili nikakvom šansom da će biti ispunjena do kraja mandata.

Od septembra do decembra 2013. godine, nije se mnogo promijenilo: od ukupno 1.569 predizbornih obećanja, do kraja decembra 2013. godine, svega 53 obećanja je promijenilo status u odnosu na septembar iste godine, od čega je 39 obećanja dobilo bolju ocjenu, dok je u 14 slučajeva došlo do nazadovanja ili stagnacije u ispunjavanju obećanja u odnosu na stanje iz septembra 2013.

Ukoliko se do kraja mandata zadrži isti tempo u ispunjavanju obećanja, u najboljem slučaju tek 5,2% od 1569 obećanja ima velike šanse za ispunjenost do oktobra 2014. godine, što znači da bi se ostvario tek neznatno bolji rezultat od onog koji su postigle partije na državnom nivou u prošlom mandatu, kada su uspjele ispuniti ukupno 5% predizbornih obećanja

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak