U petak isplata povećanih penzija

Radiosarajevo.ba
U petak isplata povećanih penzija

 Isplata penzija koje su uvećane za pet posto započet će u petak, 7. februara. Kako ističe Fena, ovo povećanje je drugo po redu povećanje u mandatu ove Vlade FBiH. 
"Ovu penziju će dobiti 359.969 penzionera u Federaciji BiH. Za isplatu povećanih penzija treba oko sedam miliona KM na mjesečnom, odnosno 85 miliona KM na godišnjem nivou. Federalna vlada ima novac do nivoa 66 miliona KM osiguran", istaknuo je premijer Vlade Federacije BiH, Nermin Nikšić, na današnjoj pres-konferenciji, koju je održao u Sarajevu zajedno s predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH i delegacijom županijskih udruga umirovljenika FBiH. 
Za preostalih 19 miliona KM, kaže, ima jasan plan kako osigurati taj novac, nešto aktivnostima unutar same Vlade FBiH, a nešto aktivnostima unutar uprave Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja. 

"Nakon ovog povećanja prosječna penzija u Federaciji BiH će iznositi za one kojima je povećana oko 360 KM. Prije dolaska ove vlade prosječna penzija je iznosila 327 KM i prije tri godine je bilo 20.000 penzionera manje nego što ih ima danas", kazao je premijer Nikšić. 

Dodao je da će zagarantovana penzija za sve one koji su ostvarili 40 godina radnog staža, nakon ovog povećanja iznositi 434,90 KM, a prije tri godine iznosila je 395,14 KM. 

Minimalna penzija, kaže federalni premijer, iznosit će 326,17 KM, dok je prije tri godine bila 296 KM. 

Prvo povećanje penzija u ovom mandatu Vlade FBiH bilo je 2011. godine također za pet posto. 

Vlada Federacije je 22. januara na sjednici dala saglasnost Federalnom zavodu za PIO/MIO da, u smislu člana 51. Zakona o PIO, utvrdi koeficijente za isplatu penzija od 1. januara 2014. godine. 
Federalni zavod za PIO/MIO je 29. januara utvrdio nove koeficijente. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak