U naredna tri dana nastavak razgovora sa sindikatima

Radiosarajevo.ba
U naredna tri dana nastavak razgovora sa sindikatima

Predstavnici Federalne vlade i Saveza samostalnih sindikata BiH razgovarali su danas u Sarajevu o zakonu o plaćama koji je u pripremi i kojim se, uz protivljenje sindikata, iz Vlade najavljuje smanjenje plaća korisnicima federalnog budžeta za 10 posto pošto suma za ove namjene bude vraćena na nivo iz decembra prošle godine.

Sastanak je održan bez prisustva javnosti a federalni premijer Mustafa Mujezinović i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Edhem Biber izjavili su nakon završetka da je dogovoren nastavak dijaloga za naredna tri dana u pokušaju da se dođe do rješenja koje će pomiriti stavove dviju strana, dijametralno suprotne zasad.

Prema izjavi Edhema Bibera, za sindikate jedino prihvatljivo rješenje može biti ako najavljeni "interventni zakon" ne bude protivan elementarnim principima važećeg radnog zakonodavstva. U protivnom, Biber ne isključuje generalni protest sindikalnog članstva 13. jula u Sarajevu.

Premijer Mujezinović, pak, naglašava da razgovorima i samo razgovorima treba doći do rješenja.

On ističe da i pored ovih problema nije upitna isplata prve tranše MMF-a Bosni i Hercegovini na osnovu njenog dogovora s ovom finansijskom institucijom o stand-by aranžmanu.

Najavljenom zakonu o plaćama protive se sindikati, pozivajući se na opći i granske kolektivne ugovore kao akte koje bi, prema njihovom mišljenju, zakon ignorisao. Nezadovoljni sindikalci zasad provode štrajk upozorenja, najavljujući masovniji izliv nezadovoljstva.

Vlada, pak, najavljenim zakonom nastoji odgovoriti zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za uštede u javnoj potrošnji u Federaciji, odnosno u Bosni i Hercegovini.

Uštede su uslov za novac iz MMF-a Bosni i Hercegovini na osnovu stand-by aranžmana.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak