U Mostaru i Zenici okončani protesti, formira se Plenum građana ZDK-a

Radiosarajevo.ba
U Mostaru i Zenici okončani protesti, formira se Plenum građana ZDK-a

17:06 Oko tri stotine prosvjednika okupilo se danas ispred zgrade Vlade Posavske županije u Orašju gdje su pročitali a potom i uručili svoje zahtjeve predsjedniku županijske Vlade Marijanu Oršoliću. 

Oršolić se obratio skupu, kazavši kako su zahtjevi razumni i da će Vlada raditi ili već radi na njima. Prosvjednici su se, iako nezadovoljni što nemaju konkretne rezultate, počeli razilaziti, najavljujući novo okupljanje za petak. 

Prosvjednici od Vlade Posavske županije traže smanjenje plaća zaposlenih u javnim institucijama sa zahtjevom da maksimalan iznos plaće ne može biti veći od dvije prosječne plaće u Federaciji BiH, te ukidanje svih dodataka na plaće uposlenicima u javnim ustanovama, a po osnovu sudjelovanja u povjerenstvima, odborima i drugim tijelima u javnim ustanovama kao i drugih nerazumnih naknada. 

Također, traže usvajanje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine na razini Federacije BiH i Županije posavske, ukidanje upotrebe službenih vozila u privatne svrhe uposlenih u javnim ustanovama, usvajanje zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Županiji posavskoj, te osnivanje povjerenstva za izvršenje revizije diploma uposlenih u institucijama vlasti u posljednjih deset godina i revizija upošljavanja uposlenih u posljednje četiri godine u organima uprave i kriterija po kojima su upošljavani. 

Prosvjednici traže i izjednačavanje svih porodilja Županije posavske uposlenih u federalnim, županijskim, općinskim institucijama, kao i u privatnom sektoru, ali i nezaposlenih porodilja, zatim omugaćavanje visoko obrazovanim mladim ljudima koji su na zavodu za zapošljavanje da odrade pripravnički staž, te usvajanje odluke o dodatnom zdravstvenom osiguranju, navodeći primjer Tuzlanske županije. 

16:59 Zbog protesta građana, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16 u Bugojnu (ispred zgrade općine). 

Na ostalim putnim pravcima u BiH nema dužih zastoja u odvijanju saobraćaja. 

16:54 Nakon mirnih protesta ispred zgrade Vlade ZDK, grupa demonstranata i njihovi predstavnici uputili su se ka zgradi Općine Zenica, javlja Zenit.ba.

Kako su to i tražili, načelnik Zenice Husejin Smajlović primio je predstavnike demonstranata koji su imali samo jedan zahtjev – Ostavka načelnika Općine Zenica!

U razgovoru s predstavnicima demonstranata, a koji su za naš radio istakli, Smajlović je izjavio kako se načelnici kao i predsjedništvo biraju direktno, a Vlada ZDK indirektno, jer njih politička stranka bira, a načelnike narod.

Saznali smo i da je načelnik bio izričit u izjavama da osjeća obavezu prema građanima koji su ga izabrali i da je na prošlim izborima osvojio najveći broj glasova među svim načelnicima u BiH.

Na sastanku je dogovoreno, kako je prenio jedan od predstavnika demonstranata, da se podnese zahtjet za izlašavanje “povjerenja, odnosno nepovjerenja načelnika” ili eventualno referendum.

Sutra u 10 sati će se održi sjednica kluba stranaka na kojoj će se razmatrati trenutna situacija i moguća smjena načelnika.

16:15 Završeni su mirni protesti u Mostaru, gdje se okupilo otprilike 700 nezadovoljnih građana i predstavnika pojedinih nevladinih organizacija, javlja Al Jazeera.

Oni su optuživali vlast za tešku socijalnu krizu, ali i za pokušaj, kako su kazali, unošenja nacionalnih podjela u proteste. Okupljeni su zatražili da pregovaraju sa predstavnicima svih nivoa vlasti od kojih su tražili da podnesu ostavke.

Posebno su nezadovoljni radom gradonačelnika Mostara i kantonalnog premijera.

Nezadovoljstvo stanjem u zemlji su iskazali i pojedini predstavnici boračkih populacija, optužujući i boračke organizacije za nepotizam.

Sindikati Federacije u Mostaru su osudili pokušaje da se protesti prikažu kao samo bošnjački problem, te kao prilika da se naškodi hrvatskom narodu eventualnim ukidanjem kantona.

15:38 U Tuzli je trenutno 15-ak građana koji protestiraju ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, a u Lukavcu ih je 20-ak i već se razilaze - kazao je Agenciji Fena glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić. 

Dodaje da je u Kalesiji ostalo još oko 60 građana koji demonstriraju i blokirali su magistralni put M-4 koji prolazi kroz grad. 

U Živinicama ima oko 500 demonstranata i njihovi predstavnici su trenutno na pregovorima s predsjedavajućim Općinskog vijeća. 

Šarić naglašava da je situacija trenutno mirna i da zasad nema nikakvih problema. 

15:36 Pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su ponovo održan protesti tokom kojih su se predstavnici građana sastali s predsjedavajućim Skupštine Kantona Sretkom Radišićem i predali mu svoje zahtjeve. 

Prosvjednici zatijevaju da se aktuelna Vlada kantona u ostavci odmah zamijeni ekspertnim timom, a da se najdalje do 1. marta izabere nova kantonalna vanstranačka vlada. 

Kantonalni čelnici su prihvatili prijedlog o formiranju ove vlade te da prijedlog za mandatara da Plenum građana ZDK-a. 

Istovremeno je u četvrtak najavljeno održavanje Plenuma građana ZDK-a na kojem će se dogovoriti o daljnjim aktivnostima neformalnih grupa demonstranata.

Ove grupe su do daljnjeg otkazale sva pojedinačna okupljanja, jer će kompletne aktivnosti koordinirati Plenum građana ZDK-a. 

Oko 15 sati učesnici današnjih protesta u Zenici su se mirno razišli. 

15:19 Oko stotinu građana Tuzle okupilo se danas ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, gdje održava mirni protest, javlja Anadolu Agency (AA).

Šestog dana prosvjeda u Tuzli situacija je mirna.

15:15 U Srebrenici se danas ispred zgrade Općine okupilo pedestak nezadovoljnih građana, kojima se obratio općinski načelnik Ćamil Duraković.

''Ja se ne krijem i izašao sam pred građane te ih pitao kakvi su njihovi zahtjevi'', kazao je Feni načelnik Duraković, navodeći da postoje neki osnovani zahtjevi koji se mogu riješiti aktivnim dijalogom. 

On je najavio da će slijedeći utorak biti održan sastanak s predstavnicima građana radi aktivnijeg rješavaja određenih problema u lokalnoj zajednici. 

''Imamo ljude koji vrlo teško žive, nemaju šta da jedu i za to treba imati osjećaj. Zato sam izašao pred ljude i govorio civilizovanim jezikom, bez vrijeđanja i uvreda'', rekao je Duraković. 

Ovim mirnim okupljanjem, građani Srebrenice su željeli iskazati nezadovoljstvo zbog loše ekonomske situacije u tom gradu i cijeloj BiH

Inače, današnji protesti nisu bili prijavljeni nadležnim službama. 

14:48 U Zenici su pred zgradom Vlade ZDK-a nastavljeni protesti građana, kojih trenutno ima nekoliko stotina, javlja Zenit.ba.

Predstavnici demonstranata su predsjedavajućem skupštine ZDK-a Sretku Radišiću predali zahtjeve koje očekuju od skupštine i buduće Vlade Kantona da se realizuju:

1. Osigurati sigurnost protesta i organizatora protesta;

2. Formiranje ekspertnog tima do formiranje nove vlade – rok 1. mart ove godine, nestranačka i nekorumpirana vlada;

3. Smanjenje administracije i usklađivanje plata u radnom i administrativnom sektoru;

4. Revizija privatizacije;

5. Revizija stečene imovine za vrijeme trajanja mandata;

6. Nezavisno sudstvo, zdravstvo, školstvo i Tužilaštvo – na osnovu javnih konkursa, bodovanjem diploma i ne pripadanju političkim partijama;

7. Definiranje socijalne politike koja će raditi na zapošljavanju mladih i ugroženih populacija.

U toku je sastanak predstavnika demonstranata i Sretka Radišića.

14:41 Oko tri stotine građana okupilo se u utorak na Španskom trgu u Mostaru, gdje su još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo aktualnom ekonomskom situacijom u zemlji te su pozvali na nastavak prosvjeda, ali i izbjegavanje svakog nasilja. 

Muharem Hindić-Mušica, mostarski aktivista za ljudska prava, kazao je kako se "točak mladih pokrenuo i više ga nitko neće moći zaustaviti". 

''Danas je policija s nama i bilo tko misli da može napraviti bilo kakav incident bit će pritvoren'', dodao je Hindić. 

Okupljenima se obratilo više predstavnika neformalnih skupina građana. Oni su u svojim govorima iznosili razne zahtjeve, a osnovni zahtjev oko kojeg se svi slažu je sklanjanje s vlasti aktualnih političara i ustupanje njihovih mjesta mladim i sposobnim ljudima. 

''U ovoj zemlji živi politička elita koja je za kratko vrijeme svoje vlasti opljačkala skoro sve što je vrijedilo. Danas u BiH 80 obitelji u svom vlasništvu ima devet milijardi maraka'', kazala je aktivistica Frančeska Bojčić, napominjući kako je BiH danas najsiromašnija zemlja u Europi, a po korupciji je na prvome mjestu.

Bojčić je najavila kako će prosvjednici pismenim putem zatražiti ostavku Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. 

Umirovljeni novinar Zdravko Puvača kazao je kako su ostavke političara nužne, ali neće biti dovoljne. 

''Ostavke nisu dovoljne. Mi ćemo prihvatiti njihove ostavke, ali trebaju vratiti i posljednji opljačkani pfening'', kazao je Puvača. 

Demonstranti su naglasili kako će biti uporni te neće odustati od protesta i prosvjednih okupljanja dok se nešto ne promijeni. 

14:34 Na današnjim protestima u Bugojnu ponuđeni su prijedlozi za rješenje novonastale situacije, definirani na jutrošnjem sastanku Kolegija Općinskog vijeća, kojem su prisustvovali i načelnik Bugojna, kao i predstavnici demonstranata. 

Prijedloge je pročitao predsjedavajući OV-a Vlatko Glavaš, međutim, oni nisu naišli na odobravanje okupljenih, koji i dalje zahtijevaju ostavke čelnih ljudi izvršne i zakonodavne vlasti i kompletnog sastava Općinskog vijeća. 

Reforma općinske uprave kroz sistematizaciju radnih mjesta i donošenje pravilnika o plaćama uposlenih u općinskoj upravi, revizija poslovanja svih javnih ustanova i preduzeća od strane nezavisne revizorske kuće, pokretanje krivičnih prijava protiv svih za koje se utvrdi da su odgovorni za tešku situaciju u ovim preduzećima i imenovanje direktora i upravnih odbora u istima po kriterijima sposobnosti a ne po stranačkim ili rođačkim vezama, smanjenje paušala vijećnicima i naknada političkim strankama, kao i smanjenje materijalnih i ostalih troškova Općine i Općinskog vijeća i njihovo preusmjeravanje za isplate zaostalih stipendija i poticaje za poljoprivredu, neki su od ponuđenih prijedloga. 

Oko hiljadu građana sudjeluje u protestima koji se peti dan zaredom održavaju pred zgradom Općine Bugojno. 

14:07 Na Španskom trgu u Mostaru danas nešto iza podneva ponovo se okupilo  oko 700 nezadovoljnih građana i predstavnika pojedinih nevladinih organizacija kako bi iskazali nezadovoljstvo socijalnim stanjem u Mostaru i Bosni i Hercegovini, prenosi dopisnik Anadolu Agency. 

13:54 U Tuzli su pred zgradom Kantonalne vlade danas u 13 sati nastavljeni protesti građana, kojih trenutno ima 200.

Članica Plenuma građana Tuzlanskog kantona Emina Busuladžić kazala je da su Kantonalnoj Skupštini predati zahtjevi te da će mirni protesti trajati do njihovog ispunjenja.

''Nastavit ćemo ove mirne demonstracije uz muziku, druženje i roštiljadu'', poručila je Busuladžić.

Podsjetila je na zahtjeve građana, među kojima je prvi bio smjena Vlade TK-a, zatim tu su zahtjevi za uvezivanjem staža radnicima propalih firmi i uplata doprinosa za socijalno i zdravstveno osiguranje.

Zahtjevi Plenuma građana su i pokretanje proizvodnje u fabrikama, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova TK-a.

''Sve ove tačke građani su donijeli u Plenumu i predali Skupštini TK-a i zajedno ćemo sa Skupštinom rješavati jednu po jednu tačku'', naglasila je Busuladžić.  

13:47 Oko stotinjak građana ponovo se okupilo ispred zgrade vlade SBK-a, ovaj put s konkretnijim stavovima, javlja Twitter.


13:35 Zbog protesta građana, od 12 sati obustavljen je saobraćaj na regionalnim pravcima R-465 Zavidovići-Žepče (u Zavidovićima) i R-458 Lopare-Brčko (na izlazu iz Čelića). 

U funkciji su alternativni pravci. 

Od 13 sati obustavljen je saobraćaj i u Bugojnu, na M-16 (ispred zgrade opštine) kao i u Živinicama, u ulici A. Izetbegovića (ispred zgrade opštine). 

Uspostavljen je saobraćaj u Titovoj ulici u Sarajevu

13:30 Nekoliko stotina Zeničana pristiglo je pred zgradu vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Policija čuva prilaz zgradi, a Al Jazeerin Loris Zubanović javlja kako je blokirana ulica koja ispred kantonalne Vlade.

13:29: Na području Tuzlanskog kantona trenutno stanje je mirno. Demonstranti su se okupili u Tuzli, Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Čeliću, javila je Fena.

13:25 I nezadovoljni Mostarci, njih najmanje 500, okupili su se na glavnom mostarskom trgu sa kojeg su još jednom pročitali svoje zahtjeve te pisma podrške pojedinaca i ustanova.

Al Jazeerin reporter Sanel Kajan javlja kako demonstranti traže ostavke i odgovornost gradskih i kantonalnih struktura vlasti.

13:13 Protestna okupljanja građana Zenice nastavljena su i danas ispred općinske zgrade u kojoj je održana sjednica predsjednika klubova vijećnika u Općinskom vijeću Zenica, koji su razmatrali aktuelnu situaciju povodom protesta građana i jučer podneseni zahtjev neformalne grupa protestnika za smjenu načelnika Husejina Smajlovića i raspuštanje Općinskog vijeća.

Na sjednici predstavnika političkih partija zastupljenih u Vijeću istaknuto je da se "razumiju i podržavaju opravdani zahtjevi građana i njihovo rješavanje u skladu sa zakonom''. 

Ipak, ocijenjeno je da na osnovu analize rada, djelovanja i postignutih rezultata u dosadašnjem radu, nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje procedure opoziva načelnika Općine, koje su utvrđene članom 6. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH.

Naznačeno je da nisu ispunjeni uslovi ni za raspuštanje Vijeća općine, prema članu 1.10. Izbornog zakona BiH. 

Općinsko vijeće i načelnik će u narednom periodu intenzivirati svoje aktivnosti na rješavanju pitanja iz svoje nadležnosti i uloge općine s ciljem daljeg poboljšanja uslova života i rada građana Zenice, saopćila je pres-služba Općine Zenica. 

13:09 U Bihaću ni danas, već drugi dan, nema protesta. Na ulicama je mirno, javlja Fena.

Međutim, rano jutros, nešto prije 6:00 sati, u privatni objekt kućne radinosti u vlasništvu Irfana Piralića, u bihaćkom naselju Prekounje, provalile su dvije osobe. 

U objektu je bila radnica, od koje su tražili novac, a kada ga nisu dobili fizički su je napali nanijevši joj povrede. Pored toga, u istom naselju zabilježena je i provala u jednu zlataru.

''Pričinjena je materijalna šteta na objektu, te je otuđena i jedna količina nakita u vrijednosti od oko 200 KM'', kazao je novinarima portparol policije Unsko-sanskog kantona (USK) Fadil Balić. 

Vrijeme demonstracija u općinama USK-a pojedinci su iskoristili za provale i krađe, piše Fena. Zabilježeno je nekoliko oštećenja na objektima. U protekla 24 sata, prema podacima policije, zabilježeno je sedam krivičnih djela, te dva narušavanja javnog reda i mira. 

Nakon prošlosedmičnih demonstracija u Bihaću u kojima je demolirana zgrada Vlade USK-a, već drugi dan se uveliko radi na raščišćavanju i osposobljavanju službenih prostorija za normalno funkcioniranje. 

Većina službenika Vlade i Skupštine USK-a je na radnom mjestu i osigurano je pružanje osnovnih usluga. U toku je instaliranje opreme, a iza razbijenih stakala na prozorima su postavljeni najloni kao privremeno rješenje.

12:10 Zbog protesta građana, od 12 sati obustavljen je saobraćaj na regionalnim pravcima R-465 Zavidovići-Žepče (u Zavidovićima) i R-458 Lopare-Brčko (na izlazu iz Čelića). 

U funkciji su alternativni pravci, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Demonstracije u Živinicama, Lukavcu, Kalesiji i Tuzli najavljene su danas u popodnevnim satima, kazao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK-a) Izudin Šarić za Fenu.

"Trenutno nemamo nikakvih problema i situacija je mirna. Očekujemo da će se građani ispred zgrade Vlade TK-a početi okupljati oko 13.00 sati", naveo je on. 

Podsjetio je da demonstranti jučer nisu pravili nikakve probleme te dodao da su redovne policijske snage spremne. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak