U Južnoafričkoj Republici dan žalosti

Radiosarajevo.ba
U Južnoafričkoj Republici dan žalosti

Veliki broj građana Južnoafričke Republike danas odaje počast preminulom lideru Nelsonu Mandeli, koji je u četvrtak navečer umro u 95. godini, prenosi Anadolu Agency (AA). 

"Šokiran sam... ne mogu vjerovati," kazao je osmogodišnji Riaaz Muhamad, koji je stajao ispred Mandeline kuće u Johannesburgu, prenosi južnoafrički magazin Times. 

Muhamad je bio među stotinama ljudi koji su se okupili ispred Mandeline kuće nakon što je objavljena vijest o njegovoj smrti. 

"Da nije bilo Mandele, ne bih se družio sa mojim tamnoputim prijateljim. Volim ga," rekao je devetnaestogodišnji Dominic Sadie. 

Mandela je preminuo u svojoj kući nakon višemjesečne borbe sa bolešću. 

U Južnoafričkoj Republici danas je proglašena žalost zbog Mandeline smrti.

"Tužan sam, ali to ne želim biti. Smiruje me činjenica da je u miru preminuo", kazala je Mxolisi Ngwenya, koja je došla sa svojim prijateljima ispred Mandeline kuće, prenosi South African Press Association.

Mendela je, kao otac nacije, duboko poštovan ne samo u svojoj zemlji nego i u cijelom svijetu. Nekadašnji predsjednik Južnoafričke Republike, prvi tamnoputi predsjednik te zemlje, prije toga je proveo 27 godina u zatvoru zbog svoje borbe protiv rasne diskriminacije. 

Izabran je za prvog predsjednika Južnoafričke Republike 1994. godine nakon okončanja aparthejda u toj zemlji. Mandela je bio i predsjednik Afričkog nacionalnog kongresa u periodu od 1991. do 1997. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak