U junu aplikacija BiH za članstvo u EU?

Radiosarajevo.ba
U junu aplikacija BiH za članstvo u EU?

Prvi čovjek Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda cijeni da naša zemlja u junu može podnijeti aplikaciju za status kandidata o članstvu u Evropskoj uniji, ukoliko se budžet završi na vrijeme.

Također, Bevanda smatra da će opredijeljenost šestorice političkih lidera u BiH za evropske integracije stvoriti takvu atmosferu u Vijeću ministara da će BiH do kraja godine dobiti status kandidata.

Bevanda je u intervjuu koji je dao za bh. izdanje hrvatskog Večernjeg lista govorio i o budžetu, podsjetivši na apsurdnu situaciju u kojoj naša zemlja na početku 2012. nema budžet ni za 2011. On je potom iskazao zabrinutost konstantno padanje bh. rejtinga, ali je izrazio nadu kako će i ova priča u narednim danima biti završen slučaj.

Iako je iskazao koliko cijeni podršku OHR-a i EU-a, Bevanda je ipak naglasio i kako je stava dameđunarodna zajednica treba poništiti sve odluke koje su mimo Ustava i zakona; nije htio komentirati u kojem bi se pravcu trebale kretati ustavne promjene u BiH, ali je istakao da je „trenutačna država skupa i neučinkovita“.

Osvrnuo se predsjedavajući Vijeća ministara i na sniježno nevrijeme u BiH, istaknuvši kako su Gradske vlasti Mostara učinile sve kako bi situacija bila lakša što bi i bilo vidljivo da nije „bilo neodgovornih vozača i nepoštivanja zabrane prometovanja i gradskih šminkera koji se vozikaju gradskim prometnicama”.

Osvrnuo se ljutito na komentar zapovjednika Federalnog štaba Civilne zaštite Jerka Ivankovića Lijanovića koji je po povratku iz Amerike – gdje je bio kad je počelo nevrijeme – osudio rad vlasti.

“Neću prihvatiti da mi daje zadaće takozvani zapovjednik Civilne zaštite iz Federacije”, zaključio je Bevanda u razgovoru za Večernji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak