U evropsku Hrvatsku sa novim ličnim kartama?

Radiosarajevo.ba
U evropsku Hrvatsku sa novim ličnim kartama?


Građani Bosne i Hercegovine od 1. januara 2013. godine imat će nove lične karte sa istim karakteristikama kao biometrijski pasoši.

Samim pristupanjem EU Hrvatska će početi primjenjivati dio schengenske pravne stečevine, ali neće istovremeno ući i u schengenski prostor. Nakon ulaska u Evropsku uniju, naši zapadni susjedi imat će rok od dvije godine da u potpunosti zadovolje standarde Schengena.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je da ne bi bilo korektno ukoliko bi Hrvatska zabranila građanima BiH da prelaze granicu sa novim biometrijskim ličnim kartama.

"Slažem se da Hrvatska ne dozvoli prelazak granice sa postojećim ličnim kartama, ali ukoliko bude implementiran zakon, Hrvatska tada nema ni jedan razlog da ne prihvati nove lične karte i uzlazak u EU na taj način", rekao je Nović za Alternativnu televiziju, a prenio Dnevni avaz.

Kao i u slučaju sa biometrijskim pasošima, građani će, po njegovim riječima, aktuelne lične dokumente moći koristiti do isteka njihovog važenja.

Nović je dodao da je Savjet ministara BiH, shodno Zakonu o javnim nabavkama, utvrdio skraćeni postupak za njihovu nabavku i da su u toku pregovori.

Nesuglasice o usvajanju budžeta institucija BiH za 2012, po Novićevim riječima, ne mogu da ugroze proces izdavanja novih ličnih karata jer su za "dramatične situtacije" predviđena sredstva iz budžetskih rezervi.

Podržan Prijedlog zakona o ličnoj karti

U novu ličnu kartu ugrađivat će se biometrijski podaci, isti oni koji su ugrađeni u putne isprave.

Zakonom je definirano i da, na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, na ličnu kartu se unosi podatak o entitetskom državljanstvu, a predviđeno je i da se podaci upisuju latiničnim i ćiriličnim pismom.

Novina će biti i uvođenje elektronskog potpisa, o čijem će se stavljanje na ličnu kartu građani dobrovoljno izjašnjavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak