U četvrtak pregovori o formiranju vlasti

Radiosarajevo.ba
U četvrtak pregovori o formiranju vlasti


Već u četvrtak bi se lideri šest političkih stranaka mogli ponovo sastati, nakon neuspješnog kolokvija u Italiji, kako bi razgovarali o formiranju Vijeća ministara, skoro pa četrnaest mjeseci nakon Opštih izbora u oktobru 2010.

Potvrdio je to Feni glasnogovornik SDA, Erdal Selmanović, dodajući da sastanak u četvrtak može biti odgođen ako u bilateralnim pregovorima ne bude pomaka.

Za SDA je najspornije insistiranje HDZBiH i HDZ1990 na paritetnoj raspodjeli funkcija na državnom nivou.

Naime, navodi Selmanović, princip paritetne zastupljenosti primjenjuje se u Vijeću ministara BiH, a HDZBiH i HDZ1990 sada insistiraju na paritetnoj raspodjeli funkcija i u 77 državnih agencija i institucija.

„SDA je do sada pravila velike ustupke, ali ovo je crvena linija ispod koje SDA neće ići. Popunjenost državnih agencija i sada je na štetu Bošnjaka“, poručio je Selmanović, prenosi Fena.

Podsjetimo, danas je posljednji dan trodnevnog kolokvija na temu Da li je Ustav BiH kompatibilan sa Evropskom unijom, kojeg organizira fondacija Konrad Adenauer, u italijanskom gradiću Cadenabbiji.

Iako kolokvij zvanično nije set pregovora o formiranju vlasti, gdje učestvuju i predstavnici EU, ipak se najviše razgovara o temama koje opterećuju i proces formiranja vlast: položaj Hrvata u BiH i mogućnost secesije Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak