U Brčkom počelo suđenje Moniki Ilić

Radiosarajevo.ba
U Brčkom počelo suđenje Moniki Ilić

Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta počelo je suđenje Moniki Karan-Ilić za zločin protiv civilnog stanovništva u ovom gradu 1992. godine.

Žena-monstrum negirala krivicu
Optužnica u osam tačaka tereti Karan-Ilić da je od početka maja do 10. jula 1992, u koncentracionom logoru Luka i SJB-u svakodnevno vršila mučenja, nečovječna postupanja, nanosila velike patnje, te psihički zlostavljala civilno stanovništvo

Tužiteljica Amela Mustafić je u uvodnoj riječi navela da će svjedoci i materijalni dokazi potvrditi navode optužnice koja Karan-Ilićevoj na teret stavlja zločine u logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom.

Tužilaštvo je predložilo 16 svjedoka i tri vještaka, dok je odbrana najavila deset svjedoka.

Odbrana optužene nije na početku suđenja željela iznositi uvodnu riječ, ali je Jovan Vuković, jedan od branilaca, ocijenio da je optužnica “zasnovana na novinskim člancima” i dodao da će odbrana dokazati da optužena nije počinila djela koja su joj stavljena na teret.

Optužnica protiv nje podignuta je u martu, a Karan-Ilićeva se u pritvoru nalazi od decembra 2011. Nastavak suđenja zakazan je za 14. juni, podsjetio je Justice Report - BIRN.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak