U BiH puši skoro 40 posto građana

Radiosarajevo.ba
U BiH puši skoro 40 posto građana

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, vlade Švicarske i Svjetske banke, danas je u Sarajevu počela dvodnevna konferencija o kontroli duhana u Bosni i Hercegovini.
„Borba protiv pušenja regulirana je važećim zakonima, a bit će ugrađena i u novi zakon o duhanu koji bi se trebao naći u parlamentarnoj proceduri do kraja godine“

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović podsjetio je da je BiH potpisnica Konvencije o borbi protiv duhana i istakao da se uspješno javno zdravstvo ne može zamisliti bez ofanzivne borbe protiv pušenja; dodao je da će se zalagati da značajan dio sredstava od akciza na duhanske proizvode bude usmjeren u javno zdravstvo i nabavku lijekova, dodavši da treba voditi računa o cijenama duhanskih proizvoda i visini iznosa akciza, koje bi, po njegovom mišljenju, mogle biti znatno veće. 

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović pušenje je nazvao socijalnim problemom, navodeći da su 38 posto građana Federacije BiH pušači. Kako je kazao, među njima je više žena nego muškaraca, a mladih je tu 14 posto i među njima  je više dječaka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić naglasio je da zakonske odredbe o zabrani pušenja na javnim mjestima i zabrani prodaje duhanskih proizvoda maloljetnicima treba represivno provoditi i povećati namete na te proizvode.

Ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller rekao je da su, od ukupno 20 miliona švicarskih franaka koliko njegova vlada izdvaja za pomoć Bosni i Hecegovini, tri miliona usmjerena za zdravstvo. Potcrtao je da je, zahvaljujući zabrani pušenja na javnim mjestima u Švicarskoj, 20 posto manje ljudi hospitalizirano zbog srčanog udara te naglasio  da moramo zaštititi djecu od pasivnog pušenja i spriječiti ih da postanu ovisni o duhanu.

Konferencija je okupila ključne zvaničnike vlada i zdravstvene radnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Brazila, Slovenije, Srbije,  Turske,  Kosova, kao i stručnjake Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke i drugih međunarodnih organizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak