U BiH otkrivena skupocjena vozila koja su ukradena u zemljama EU

Radiosarajevo.ba
U BiH otkrivena skupocjena vozila koja su ukradena u zemljama EU

Tokom operativne vježbe za bosanskohercegovačke policijske stručnjake u oblasti krađe i krijumčarenja motornih vozila, identificirano je osam skupocjenih vozila, koja su pri ranijim policijskim aktivnostima zaplijenjena, ali informacije o porijeklu i vlasništvu vozila nisu bile poznate, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o aktivnostima organiziranim u sklopu Projekta EU podrška provedbi zakona.

S obzirom da su imali direktan pristup Evropskoj bazi podataka o identifikaciji vozila (EUVID), koja je međunarodno priznata kao elektronski vodič za identifikaciju ukradenih vozila, bh. policajci su identificirali osam vozila ukradenih u zemljama Europske unije (EU), od kojih po dva u Njemačkoj i Austriji.

"Naši forenzičari su utvrdili da su ova konkretna vozila ukradena, ali nisu imali pristup alatima kojima bi sa stopostotnom sigurnošću dokazali odakle potiču. Danas je to omogućeno zahvaljujući pristupu evropskim bazama podataka, te efikasnoj i brzoj razmjeni informacija s kolegama širom EU," kazao je stručni savjetnik Odsjeka međunarodne policijske saradnje pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH Adi Biser.

Krađa vozila je, podsjećaju, kriminalna aktivnost koja ima jasne veze s organizovanim kriminalom. Vozila se ne kradu samo da bi se prodala, već se krijumčare i koriste za izvršavanje i finansiranje drugih kriminalnih djela.

Tokom obuke, diskutovano je i o novim trendovima u krađi i krijumčarenju vozila u regiji, napravljen presjek trenutne situacije i naglašene nove metode koje kriminalne grupe koriste u krađi i preprodaji skupocjenih vozila u BiH i Evropi.

"Potrebno je podržati napore policijskih snaga u otkrivanju specijaliziranih kriminalnih grupa koje se bave ovim unosnim poslom. Ključ današnjeg uspjeha leži u činjenici da je tokom operativne vježbe omogućen direktan pristup ključnim podacima koje su dostupne u EUVID-u. Osigurali smo da sve agencija dobije posljednju verziju ove baze podataka na korištenje," kazao je Karl Lesjak, projektni voditelj tima.

Policijske agencije u BiH imaju pristup centralnom registru ukradenih vozila u BiH i ostvaruju uspješnu saradnju. Također, putem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH omogućen im je stalni pristup ASF SMV bazi podataka Interpola, u kojoj su registrovana sva vozila ukradena širom svijeta.

Projekat 'EU podrška provedbi zakona' finansira EU u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Projekat je započeo  2. maja 2012. i nastavit će se do 30. aprila 2014. 

Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko Distrikta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak