'U BiH nisam došao u ulozi mentora'

Radiosarajevo.ba
'U BiH nisam došao u ulozi mentora'

Uz intoniranje himne BiH i Republike Hrvatske te postrojavanje svečanog stroja Ministarstva odbrane BiH danas (27. februara) je ispred zgrade institucija BiH dočekan predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović
 
Milanovića je dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Kako je zaključeno nakon sastanka Bevande i Milanovića, Bosna i Hercegovina i Hrvatska će uspostaviti novi vid saradnje i komunikacije te na transparentan i iskren način rješavati sva otvorena pitanja.

Otvorene brojne teme

U izjavama za medije upriličenim nakon sastanka, pojašnjeno je da će dvije strane učiniti sve da unaprijede resornu saradnju radi rješavanja pitanja koja su pred Hrvatskom i BiH već 20 godina.

"Otvorili smo mnogo tema i ako riješimo samo dio njih tokom mandata premijera Milanovića i mog mandata, bit ćemo zadovoljni", rekao je Bevanda, dok je Milanović je konkretizirao otvorene teme te istakao one najvažnije: infrastruktura, poslovanje hrvatskih firmi u BiH, granični prijelazi, most u Gradišci, šengenski koridor, luka Ploče te Rafinerija u Brodu.

Rafinerija u Brodu je ozbiljan eko-problem za Hrvatsku koji treba biti riješen. Isto tako, trebamo zajednički rješavati luku Ploče koja je većinski u vlasništvu Hrvatske, ali nema smisla bez BiH", kazao je Milanović.

On je dodao da u posjet BiH nije došao u ulozi mentora "jer je BiH u prošlosti imala i previše njih":

"Hrvatska ne može profitirati od nestabilnog susjeda i nama je u interesu napredak BiH".

Na pitanje novinara o najavljenom susretu s predstavnicima HNS-a, Milanović je rekao da nema namjeru razgovarati o rekonstrukciji Vlade FBiH već o problemima političkih stranaka za koje je glasala većina hrvatskog naroda u BiH.

'Nisam došao po glasove'


"Hrvati u BiH su nam važni, ali ovdje ne dolazimo kao mentori, niti dolazimo po glasove. Razgovarati se mora i zbog toga smo ovdje. Insistirali smo na tome da bh. Hrvati vide BiH kao svoju domovinu, a sada ćemo tražiti puteve da se za bh. Hrvate u okviru BiH nađe nešto što je fer odnos, nešto što nije samo formalno već što odražava duh zakona. Takvi Hrvati itekako mogu biti spona prema Evropi", pojasnio je Milanović.

Nakon Bevande, Milanović se susreo sa članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH s kojima je razgovarao o priključku BiH evropskim integracijama.

Kako je istaknuto tokom sastanka, skori ulazak Hrvatske u EU dodatni je poticaj da se rješavaju međusobna pitanja kojih još uvijek ima. Pri tome parlamentarci trebaju biti poticaj izvršnim vlastima i u još intenzivnijoj međusobnoj komunikaciji doprinositi daljem jačanju privrednih veza i promociji koplementarnih prednosti koje posjeduje ovaj region, istaknuto je.

U nastavku posjete BiH, Milanović će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, posjetiti Mostar i Široki Brijeg.


 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak