U BiH niko nije procesuiran zbog trgovine ljudima

Radiosarajevo.ba
U BiH niko nije procesuiran zbog trgovine ljudima

Trgovina ljudima u Bosni i Hercegovini je prisutna i postoje svi uslovi koji dovode do toga, od teške ekonomske situacije, siromaštva, nezaposlenosti, do postojanja mnogih drugih socijalnih problema. U BiH je tokom posljednjih pet godina identificirano oko 150 žrtava takve trgovine, međutim, stvarni broj je znatno veći i te žrtve su najčešće državljani i državljanke BiH.
Trgovci ljudima u BiH, zbog zakonskog okvira, koji nije harmoniziran, često ostaju nekažnjeni, a žrtve nezaštićene, što je pokazao i najnoviji izvještaj o suzbijanju trgovine ljudima u BiH vlade SAD-a, objavljen u junu ove godine,  zbog čega je BiH u tom izvještaju i snižen rejting

To je rečeno danas u Sarajevu tokom početka dvodnevne konferencije "Aktuelni problemi u suzbijanju trgovine ljudima u BiH - kako unaprijediti prevenciju i pomoć žrtvama", koju je organizirala Mreža bh. nevladinih organizacija protiv trgovine ljudima - RING

Mara Radovanović, koordinatorica RING-a, istaknula je da se posljednjih pet godina u BiH, uglavnom, trguje djevojčicama s naših prostora i da su one gotovo sve maloljetne te  da se radi o ukorijenjenoj kriminalnoj aktivnosti, a ne slučajnim incidentima:

Profesionalci 'vrbuju' djevojčice

"Trgovci ljudima vrbuju djevojčice, oni su profesionalci, obećavaju im poslove i koriste obično njihov loš socijalni položaj, a tu ima i blago retardiranih djevojčica. Neke su pronađene u policijskim racijama, neke su se same prijavile MUP-ovima i drugim institucijama, dok su neke identificirane putem centara za socijalni rad", kazala je Radovanović. 

Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH, kazao je da je se radi na dizanju svijesti te da su prije nekoliko godina u školske programe uključene teme o borbi protiv takve trgovine:

„Radi se i na popravljanju zakonodavstva, a kada je u pitanju zaštita žrtava trgovine ljudima uspostavljeno je i partnerstvo s nevladinim organizacijama koje imaju tzv. sigurne kuće. Država je propisala procedure i kako to raditi, a iz budžeta državnih ministarstava sigurnosti i za ljudska prava i izbjeglice osigurana su sredstva kojima se podržavaju takve aktivnosti."

Rizvo je potvrdio, javila je novinska agencija Fena, da Tužilaštvo BiH nije procesuiralo nikoga za trgovinu ljudima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak