U BiH i tinejdžeri tuku svoje djevojke

Radiosarajevo.ba
U BiH i tinejdžeri tuku svoje djevojke

Prema nedavnim istraživanjima Centra za kontrolu bolesti, čak 9,4 posto anketiranih tinejdžera u Bosni i Hercegovini bili su žrtve psihičkog i fizičkog nasilja u ljubavnoj vezi.

Istraživanje je pokazalo da adolescenti koji iskuse nasilje postaju ranjive kategorije i postoji velika vjerovatnoća da će biti ponovo zlostavljani.

Stručnjaci upozoravaju da djevojčice koje su bile žrtve nasilnog partnera imaju veći rizik da počnu konzumirati alkohol, pušiti cigarete ili imaju suicidalne misli, dok dječaci koji su bili u takvim ljubavnim vezama češće koriste opojne droge, imaju suicidalne misli i asocijalno ponašanje, piše Dnevni avaz.

Prema riječima psihologa Ismeta Dizdarevića, kada se tokom ranog zabavljanja razviju nezdravi odnosi, to negativno utiče na stvaranje slike tinejdžera o tome kakva bi ljubavna veza trebala biti. Takođe, Dizdarević je istakao da porodica i okruženje itekako utiču na ponašanje adolescenata.

"To je javni problem koji treba rješavati putem obrazovanja i intervencija. Adolescencija je inače period života koji je opterećen. Nesporna je činjenica da je nasilje zastupljeno među mladima u našoj zemlji. Svakako, to je u većini slučajeva povezano s porodičnim nasiljem koje su oni trpjeli pa ga prenose na partnera", istakao je Dizdarević.

On je podvukao da adolescenti prihvataju stvari onakvima kakve im se plasiraju, jer im je u tim godinama niža svijest. Tinejdžeri, prema njegovim riječima, osjećaju potrebu da budu prihvaćeni, da budu drugačiji...

"Oni žele osjetiti vlastiti identitet pa prihvataju neke stilove ponašanja koji ne moraju biti značajni, a nerijetko prihvataju i ono što im se servira. Porodice koje su rovite i destruirane čine da se dijete ponaša na način koji ne valja. Ne treba zanemariti ni utjecaj koji imaju vršnjaci. Ovo je problem kojem, u svakom slučaju, treba posvetiti mnogo pažnje", upozorio je Dizdarević.

Za nasilje u vezama stručnjaci krive filmove, TV i internet jer šire loše poruke, između ostalog, da je nasilje općeprihvaćeno, da se na taj način rješavaju problemi, zanemarujući dijalog, pri tome predstavljajući romantičare kao negativce, a nasilnike kao mačo muškarce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak