U BiH cvjeta trgovina ljudima, vlasti ne čine ništa

Radiosarajevo.ba
U BiH cvjeta trgovina ljudima, vlasti ne čine ništa

Bosna i Hercegovina je izvor, destinacija i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu izložene seksualnom trafikingu i prisilnom radu, navodi se izvještaju o trgovini ljudima američkog State departmenta, prenose Nezavisne novine.

U izvještaju Ministarstva inostranih poslova SAD za prošlu godinu stoji da vlasti BiH nisu iskazale konkretna poboljšanja u borbi protiv trafikinga. Štaviše,našoj zemlji je snižen rang sa nivoa 1, koji je imala u 2010., na nivo 2 u 2011., što znači da je BiH 2010. godine ispunjavala minimalne standarde Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima SAD, a prošle godine je stala rame u rame sa državama čija vlast ne ispunjava te standarde.

U spomenutom izvještaju navodi se da su djevojke iz BiH, posebno Romkinje, kao i one iz drugih zemalja regiona, izložene trafikingu zbog prisilnog ili rada u domaćinstvima. Organizovane kriminalne grupe, kako navode stručnjaci, primoravaju da prose značajan broj romskih dječaka i djevojčica, od kojih neki imaju četiri godine.

U izvještaju stoji da krijumčari djecu, od kojih neka imaju 12 godina, izlažu seksualnom trafikingu putem ucjene, grupnog silovanja i prisile konzumacije droge.

Navodi se, takođe, da su žrtve iz BiH izložene seksualnom trafikingu i prisilnom radu u Azerbejdžanu, Sloveniji, Hrvatskoj, Španiji i drugim evropskim zemljama, dok su unutar BiH tome izložene žene i djevojke s naših prostora, ali i iz Ukrajine, Albanije, Srbije, Kosova i Njemačke.

"Vlasti BiH tokom 2011. nisu uspjele da iskažu zadovoljavajući napredak u naporima za krivično gonjenje i zaštite, dijelom zbog nedostatka političke podrške za antitrafiking aktivnosti i NVO, a u tom periodu nije bilo ni budžeta na nivou zajedničkih institucija", stoji u izvještaju, te se naglašava da vlasti BiH nisu pokrenule krivični proces protiv nijednog zvaničnika zbog saučesništva u trafikingu.

Osvrćući se na izvještaj, Jasminka Džumhur, ombudsmanka za ljudska prava BiH, kaže da su anulirani napori koje je BiH uradila proteklih 15 godina.

"State department je za 2010. godinu našu zemlju svrstao u nivo jedan, a ovaj najnoviji izvještaj to umanjuje. Institucija Ombudsmana BiH dijeli mišljenje koje je navedeno u ovom izvještaju, a koje se odnosi na Rome i prosjačenje", rekla je Džumhur.

Tokom prošle godine otkriveno je da je više od 42.000 odraslih i djece u svijetu bilo primorano na prostituciju, rad, ropstvo ili oružani sukob.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak