Tuzlanski UKC duguje 102 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Tuzlanski UKC duguje 102 miliona KM

Financijsko stanje u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar Tuzla je alarmantno. Gubici su blizu 102 miliona KM, od čega dugovanja prema dobavljačima iznose preko 40 miliona KM. 

Oko 11 miliona KM čine sporna, odnosno sumnjiva potraživanja koja se odnose na troškove liječenje neosiguranih osoba

Sporno i sumnjivo

Podaci prezentirani na današnjoj pres-konferenciji Upravnog odbora UKC Tuzla govore da je u prošloj godini zabilježen gubitak od 8,8 miliona KM. Pored toga, na kontu sumnjiva i sporna potraživanja nalazi se podatak od blizu dva miliona KM, što ukupno predstavlja gubitak od blizu 11 miliona KM. 

Tekuća sredstva iznose oko 15,5 miliona KM, kratkoročne obveze 50 miliona KM, od čega je više od 40 miliona KM dug prema farmaceutima, što kako je rečeno danas, ukazuje na nelikvidnost ustanove. 

Aktiva JZU UKC iznosi 127 miliona KM, ukupne obveze su 102 miliona KM, a kapital 24 miliona KM, javila je novinska agencija Fena. 

Proteklih godina gubici su se kompenzirali smanjivanjem kapitala, tako da se od 1998, od kada centar nosi taj naziv, istopilo 61 posto kapitala, odnosno skoro 38 miliona KM. 

Predsjednik UO JZU UKC Tuzla Amer Odobašić kazao je kako su uvjeti pod kojima posluje UKC Tuzla s aspekta financiranja nedorečeni, pa posebno utiču na odnose pojedinaca u obavljanju profesionalnih dužnosti. 

„Mi, kao novoimenovani UO smo pretrpani materijalima i problemima koji su nagomilani zadnjih godina. Ne želimo skidati sa sebe odgovornost, ali ne želimo je ni prihvatati za nešto u čemu nismo sudjelovali aktivno“, kazao je Odobašić. 

Poziv na odgovornost

Na pitanje novinara hoće li pozvati menadžment na odgovornost, Odobašić je rekao da će o tome odlučivati osnivač, odnosno politika.

Inače UKC Tuzla ima 2546 zaposlenika, i oni neće, istaknuto je na pres-konferenciji, vraćati dugove koje su drugi napravili. Također su kazali da smanjivanje plaća nije rješenje. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak