Tuzlaci slave odbranu, RS obilježava godišnjicu stradanja

Radiosarajevo.ba
Tuzlaci slave odbranu, RS obilježava godišnjicu stradanja

 

Na Brčanskoj Malti u Tuzli predstavnici Pododbora Vlade Republike Srpske (RS) za obilježavanje značajnih datuma i predstavnici porodica danas su odali pomen ubijenim pripadnicima bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) koji su stradali prilikom povlačenja iz Tuzle 15. maja 1992. godine, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

Prema srpskim izvorima, u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle ubijeno je više od 54 vojnika JNA, a ranjeno 44.

Delegacije iz RS održali su mirnu šetnju, položili cvijeće i upalili svijeće na Brčanskoj Malti. Skup, koji su osiguravale jake policijske snage Tuzlanskog kantona, prošao je bez provokacija i incidenata. Skupu su prisustvali ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Petar Đokić, brojni narodni poslanici i predstavnici Srba u institucijama BiH. Na mjestu stradanja na Brčanskoj Malti položeno je 200 bijelih ruža, a vjerski obred obavili su sveštenici Milan Gavrilović i Radiša Jokić iz Bijeljine. 

Istovremeno, građani Tuzle se danas sjećaju da se na isti datum, prije 21 godinu, na raskrsnici u naselju Brčanska Malta dogodila jedna od najvažnijih bitaka za odbranu Tuzle. Tada su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane (TO) porazili rezerviste JNA i paravojne srpske snage, koje su pokušale zauzeti grad.

Tom prilikom stradalo je 49 rezervista JNA, četiri pripadnika tuzlanske policije, dok je 25 policajaca ranjeno. Tuzlaci ovaj datum obilježavaju kao dan herojske odbrane grada, dok udruženja iz RS-a obilježavaju kao stradanje pripadnika bivše JNA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak