Tuzla: U hitnoj pomoći završila 102 policajca

Radiosarajevo.ba

20:30 U Službu hitne medicinske pomoći Tuzla su do 20 sati primljena 102 policajaca koji su dobili teške povrede, potvrdio je Adis Nišić, glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla.

Pojasnio je da se radi o teškim povredama, konturama, prelomima, te da su neki pacijenti prebačeni i na Univerzitetski klinički centar Tuzla, piše Aljazeera.net.

U Hitnoj službi je primljeno i 28 civila s lakšim povredama.

Dodao je da se kod ostalih koji su primljeni u Službu hitne pomoći radi o lakšim povredama, koje su nastale usljed bacanja suzavca ili udaraca tvrdim predmetom.

20:15 Reporter Anadolu Agency javlja da trenutno ispred zgrade vlade u Tuzli nema demonstranata, prisutni su samo pripadnici policijskih snaga

19:25 Demokratska Fronta BiH poziva ministre unutrašnjih poslova i policijske komesare u Tuzli, Zenici, Bihaću i Sarajevu da svoje policijske snage pošalju u opljačkane fabrike poput   Konjuha, Dite, Polihema, Krivaje, Hidrogradnje i brojna druga devastirana i uništena preduzeća, te da tamo izuzimaju dokumentaciju o kriminalnim radnjama i hapse odgovorne, stoji u saopćenju ove stranke, u kojem dalje navode:

''Izvadite napokon prašnjave predmete iz ladica i krenite u obračun sa sistemskim kriminalom i uništavanjem bh. društva. Katastrofalne scene iz Tuzle, danas i iz drugih gradova u kojima gnjevni i razočarani borci, mladi, prevareni radnici i drugi građani pokušavaju otvoriti oči slijepcima na vlasti, liče na sve drugo osim na ono što su vlastodržci obećavali građanima.

19:18 Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević danas nije htio davati izjave za medije povodom nereda u Tuzli jer smatra da mu je život trenutno ugrožen, prenosi portal BrzeVijesti.

18:59 Policija je krenula rastjerivati demonstrante i redom hapsi sve one za koje smatra da prave nerede oko zgrada koje okružuju zgradu u kojoj se nalazi Vlada TK.

18:39 Nikakvi zvanični pregovori nisu vođeni između demonstranata u Tuzli i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK), potvrdio je Feni glasnogovornik MUPTK Izudin Šarić. 

On je objasnio da je grupa demonstranata prišla zgradi Vlade TK i od policajaca zatražila puštanje uhapšenih demonstranata. 

''Policajci su objasnili da su uhapšeni predati Tužilaštvu TK i da policija nema ništa s njima, nakon čega su demonstranti otišli'', zaključio je.

Nešto ranije, drugi put danas bačen je suzavac među demonstrante, tako da su se okupljeni građani nakratko razišli po obližnjim ulicama. Sukobi u Tuzli su očigledno kulminirali, žestoka je borba. Čuju se krici, jauci, detonacije, ali i lupanje stakala na obližnjim zgradama.

18:30 Nakon što se demonstranti nisu razišli ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, nego su zapalili i automobilske gume, policija je krenula u novu akciju rastjerivanja nezadovoljnih građana.

U akciji su ponovno koristili suzavac te otjerali demonstrante prema stadionu tuzlanske Slobode na Tušnju, javlja Al Jazeera

18:28 U prijemnu ambulanti Klinike za hirurgiji Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla primljeno je deset policajaca od kojih je jedan, B.DŽ. zadržan na bolničkom liječenju, potvrdila je Feni glasnogovornica Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Ersija Aščerić-Mujedinović. 

''Pacijent je zbog povreda grudnog koša zadržan na odjeljenju torakalne hirurgije. Ostalim policajcima je ukazan pomoć i otpušteni su na kućno liječenje'', naglasila je. 

Dodala je da se u istu ambulantu javio i jedan civil kojem su konstatovane lakše povrede te je otpušten kući. 

''Na kliniku za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla se javilo 18 policajaca i tri civila kod kojih su konstartovane lakše povrede'', dodala je. 

Aščerić-Mujedinović je naglasila da se u Kliniku za očne bolesti javilo šest policajaca i jedan civil. 

18:00 Nakon mučnog i velikog uličnog rata, koji se dogodio na ulicama Tuzle, u tom gradu vlada status quo. Jedina su novost zapaljene gume ispred zgrade kantonalne vlade koju i dalje čuvaju policijske snage, javlja Al Jazeerin.

Podsjetio je kako je nakon sukoba održano nekoliko razgovora čiji je rezultat mir na ulicama Tuzle.

Iz toga grada, navodi Gagić, dolaze i kontradiktorne informacije o tome da dolazi podrška policiji, ali i da demonstrantima dodaze dati podršku Sarajlije i Zeničani.

18:00 Teško povrijeđeni policajac B. DŽ, nije životno ugrožen, te, nakon što je smješten u Odjeljenju intenzivne njege Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC –a Tuzla, sa povredama grudnog koša i očiju, ukazana mu je pomoć i premješen je u Kliniku za hirurgiju. On je svjestan i komunikativan, potvrđeno je za RTV Slon u UKC – u Tuzla.

17:55 - U Službu hitne medicinske pomoći su do 17.15 sati primljena 34 policajca i 11 civila, od čega su dva policajca zadobila teže povrede i upućeni su na Univerzitetski klinički centar Tuzla, potvrdio je Feni glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić.


17: 40 Građani u Tuzli se ne razilaze, izjavio je za Radiosarajevo.ba Emir Dindić iz Tuzle. Ispred zgrade Vlade je upaljena velika vatra, a sve više građana se okuplja.

17:30 Redakciji RTV Slon javljaju se stanovnici tuzlanskog naselja Slatina koji tvrde da pripadnici specijalne jedinice nasumično hvataju ljude i tuku ih pendrecima. Među njima je i trudnica koja vraćala se sa ljekarskog pregleda iz Doma zdravlja u Tuzli kada je policija bacila nekoliko suzavaca na obje strane ulice.

17:15 Situacija u Tuzli je trenutno mirna, a demonstranti rade na formiranju desetočlane delegacije koja bi trebala razgovarati sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem, javlja Anadolu Agency.

Demonstranti traže ostavku premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića i njegove vlade, te oslobađanje svih demonstranata koji su pritvoreni jučer i danas.

17:10 Udruženje građana "Oštra nula" i Helsinški parlament građana Banje Luke najavili su za sutra proteste u tom gradu u znak podrške građanima Tuzle. Oni su pozvali sve građane Banje Luke da im se pridruže i učestvuju u protesnoj šetnji, javlja Tuzlanski.ba.

17:05 Broj demonstranata u Tuzli se povećao na 6.000 i u stalnom je porastu, jer dolaze građani iz Zenice, Srebrenika, Sarajeva i ostalih gradova, javlja Fena

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su napravili obruč oko zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, a upravo je došlo i pojačanje.

16:50 Sudeći prema dosadašnjoj situaciji, nastava u školama na području Tuzle sutra se najvjerovatnije neće održavati, potvrdio je za RTV Slon Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Tuzlanskog kantona.

16:40 Iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK su kazali da ni u jednom momentu tokom dvodnevnih protesta pred zgradom Vlade TK, službenici policije nisu zloupotrijebili svoja ovlaštenja, piše Tuzla.danas.info

Prema riječima ministra Zorana Teofilovića, za svaki slučaj, u stanju pripravnosti već su službenici iz ostalih policijskih uprava ovog Kantona jer se okupio veći broj demonstranata nego prethodnog dana.

16:30 Prema posljednjim informacijama u Službu hitne medicinske pomoći u Tuzli je primljeno 30 pacijenata, od toga su 22 policajca i osam civila, potvrdio je agenciji Fena glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić

15:30 Prema nezvaničnim informacijama, građani Zenice koji su jutros krenuli pružiti podršku demonstrantima iz Tuzle, zaustavljeni su u naselju Šićki Brod, odakle su krenuli pješice ka zgradi Vlade TK. Njihov dolazak očekuje se uskoro.

U međuvremenu, po treći put je bačen suzavac među demonstrante, a ljekari Hitne pomoći građanima dijele zaštitne maske, javlja Avaz.ba

15:20 U MUP-u TK je održana pres konferencija. Ministar MUP-a Zoran Teofilović naglasio je da policija zasad sve drži pod kontrolom iako je zbog predostrožnosti i masovnosti protesta angažiran i veći broj policajaca iz ostalih PU TK.

Naglasio je da je policija u skladu sa zakonom djelovala, te da nije upotrijebila silu, sve do momenta kada su sukobi eskalirali bacanjem suzavca. Broj povrijeđenih nije konačan, ali ih ima više. Policija je zamolila sve medije da im pomognu ustupanjem video snimaka koje imaju, kako bi se lakše identifikovali demonstranti koji su bacali kamenje...

15:10 Kod  TC Omega došlo je do fizičkog sukoba između specijalaca i grupe demonstrana, javlja Tip.ba. Policija je odgovorila silom, nakon što su demonstranti gađali kamenicama pokušavajući razbiti obruč. Uhapšeno je više osoba. 

14: 50 Jedan policajac je teško povrijeđen na mostu od zgrade Vlade prema TC Mejdan. Demonstranti se ponovo pokušavaju organizirati, saobraćaj je blokiran i na sjevernoj i na južnoj magistrali.

14:40 Policija je ponovo bacila suzavac kako bi rastjerala demonstrante. 

14:30 Trenutno je u Tuzli stanje mirno i sukobi između policije i demonstranata su prestali, javlja Anadolu Agency (AA). Policija je uspostavila kordone u četiri ulice oko zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i napravila širi krug, a iza svakog kordona nalazi se grupa demonstranata. Iako nema sukoba, atmosfera u Tuzli je vrlo napeta.

14:15 Prema informacijama iz Hitne službe Doma zdravlja Tuzla primljeno je 10 policajaca i tri građanina, uglavnom sa lakšim povredama nanesenim tupim predmetima. Građani se i dalje javljaju u Hitnu službu zbog poteškoća nastalih usljed djelovanja suzavca koji je bacila policija.

13:50 Demonstranti su se vratili na plato ispred zgrade Vlade TK. Tuzlom odjekuju sirene policijskih vozila, sve podsjeća na 'ratno stanje', piše Tip.ba

13:30 Zgrada Vlade u Tuzli je uništena, javljaju nam kolege iz redakcije portala Frehpress.info. Došlo je do upotrebe Molotovljevih koktela, a policija je bacila suzavac među demonstrante. Ispred zgrade Vlade je, kako nam javljaju oko 6.000 ljudi.

13:20 Kako prenosi portal Slobodna Europa, građani koji su blokirali raskrsnice dolaze ispred zgrade Vlade gdje je u toku performans u kom su na ulici upaljene svijeće i ostavljeno cvijeće.
Demonstranti, koji su zapalili zastavu Tuzlanskog kantona, kažu da ovim pokazuju da su je danas "sahranili".
 
Iz MUP-a Kantona još uvijek nema potvrđenih informacija o ovom događaju.

Protesti u Tuzli  i danas su nastavljeni ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Kako za Radiosarajevo.ba javljaju čitatelji, gradske ulice su već blokirane, a ispred zgrade Vlade se nalazi skoro tri hilljade ljudi

Demonstranti su nastavili s bacanjem kamenja i jaja na zgradu Vlade Tuzlanskog kantona. Ogorčeni jučerašnjom upotrebom sile od strane policije nad demonstrantima, traže ostavku Vlade TK-a. Kažu da od svojih namjera neće odustati sve dok ne obore Vladu, ali i dok se uhapšeni mladići na jučerašnjim protestima ne puste na slobodu.

"Aldin Širanović iz neformalne grupe 'Udar' mora biti pušten", kazao je za Radiosarajevo.ba, Emir Dindić, čitatelj iz Tuzle koji još i dodaje da su demonstranti specijalce satjerali u kut.

Iz minute u minutu demonstrantima se pridružuje sve veći broj građana iz ovoga grada. Podrška, kako se čini, neće izostati ni u drugim gradovima BiH.

Naime, na društvenim mrežama svi građani se pozivaju da podrže Tuzlake i u 13 sati izađu na ulice te i sami na taj način iskažu svoje nezadovoljstvo.
 
Istovremeno, Vlada Tuzlanskog kantona pozvala je predstavnike firmi na razgovore  koji bi trebali započeti u 13 sati.
 
Premijer vlade Tuzlanskog kantona Sead Čaušević jedino će zatražiti od Tužiteljstva TK izvještaj o tome što je s prijavama radnika u počinjenim kriminalnim privatizacijama:
 
„Mi ćemo tražiti izvještaj zato što radnici uporno ponavljaju da se u ovim firmama desio kriminal, da su podnijete krivične prijave i da sad treba tačno utvrditi šta je s tim prijavama – da li su one iz MUP-a otišle prema Tužilaštvu, i šta će se poduzeti po tome. Oni stalno ističu ono što svi mi uvažavamo – to da je u pitanju jedna pljačkaška privatizacija.“.
 
Na pitanje novinara kako komentira brutalnost policije koja je jučer primijenila fizičku silu nad prosvjednicima, ministar MUP-a TK Zoran Teofilović je odgovorio:
 
"Vršimo analizu svih dešavanja, znači, nije ovo konačno. Ko god je pogriješio, zgriješio u izvršenju svojih zadataka biće procesuiran."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak