Tuzla: Održan sastanak o vršnjačkom nasilju

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Održan sastanak o vršnjačkom nasilju

Nemili događaj u kojem su tri učenice Mješovite srednje  škole u Tuzli pretukle svoju školsku kolegicu treba biti opomena svima, zaključeno je na današnjem sastanku  Komisije za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla i predstavnika škole. U zaključku se navodi da će se u narednom periodu kroz različite aktivnosti djelovati prema školama kako bi se spriječili slični događaji u budućnosti.

Cilj sastanka je bio da se iznađu rješenja kako bi se ovaj i svi drugi problemi međuvršnjačkog nasilja u školama riješili ili u znatnoj mjeri smanjili te da se ovakve i slične stvari ne bi ponavljale, javlja Fena.

„Svi zajedno moramo da snosimo odgovornost za ovo što se dogodilo. Svakodnevno se svašta dešava u školama, tuku se, otimaju mobitele, ponižavaju ih pred drugom djecom, ali društvo ne radi ništa, jedino kada se dese ovakvi slučajevi“ izjavio je predsjednik Komisije za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla Mirnes Ajanović.

Ističe da bi ovaj slučaj trebalo da potakne nadležne da se u ovoj, ali i u ostalim školama uvedu prakse obavezne edukacije o tome kakve su posljedice takvih događaja.

„Šta će biti s tom djecom koja će biti isključena, na koji način ćemo s njima rješavati problem? Šta je sa djetetom koje je snimalo ovaj nemili događaj, jer ispade da je i ono krivo, a da nije snimalo ne bi javnost znala“ kazao je Ajanović.

Direktor Mješovite srednje škole u Tuzli Nesib Hasanović je naglasio da je ovo najstarija škola koja je osnovana 1908. godine, te da su bili jedna od najmirnijih škola i ako su imali neke manje probleme uspješno su rješavali.

„Škola je pretrpjela ogromnu štetu zbog ovoga što se desilo, jer smo bili jedna od najmirnijih škola. Nanesna je šteta i ne znam kako ćemo izaći iz ovoga. Svi naši učenici su jako potreseni i svi su se promijenii ovih dana, jer se to osjeti na njima da su pogođeni“ izjavio je Hasanović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak