Tužilaštvo zatražilo jednomjesečni pritvor za Budimira

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo zatražilo jednomjesečni pritvor za Budimira

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je jednomjesečni pritvor za jučer privedenog Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH, javlja novinar Glasa Srpske.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da je za devet osoba koje su uhapšene u jučerašnjoj akciji također zatražen pritvor.

Fotografije i video Budimirovog privođenja

Advokat Fahrija Karkin od danas više ne zastupa Budimira. “Budimir i ja smo se čuli telefonom i dogovorili da će drugi advokat preuzeti njegovu odbranu tako da sada ima novog advokata. O razlozima zbog čega je tako ne mogu govoriti za javnost”, kazao je Karkin u kratkoj izjavi za Avaz.

Tužilaštvo BiH će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera pritvora za ukupno devet osoba koje su uhapšene u jučerašnjim akcijama. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se četiri osobe uhapšene u akciji "Memori" sumnjiče za organizovani kriminal i neovlašćen protmet opojnim drogama.

“Biće predložen pritvor za pet osumnjičenih iz akcije "Patriot" i "Pravda". Prijedlog pritvora biće upućen za Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića. Ovi osumnjičeni su u prisustvu advokata ispitani od strane istražnog tima Tužilaštva BiH. Oni su se branili ćutnjom osim Jurcevica koji je iznio svoju odbranu”, kazako je Grubešić.

On je naglasio da će Tužilaštvo BiH predložiti 30 dana mjera pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih jer neki od njih posjeduju dvojno državljanstvo. Istakao je da će pritvor biti predložen zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu i vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice, dodao je on.

Riječ je o najopsežnijoj akciji u Postdejtonskoj BiH kada je riječ o koruptivnim djelima čiji su izvršioci visoki funkcioneri”, rekao je Grubešić.

On nije otkrio gdje se trenutno nalaze osumnjičeni ali je kazao da je sad odluka na Sudu BiH koji treba u roku od 24 do 48 časova da se odredi prema prijedlogu Tužilaštva BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak